Meghalt a fiam, mit mondjak?!

Megöltek két férfit egy verekedés során az V. kerületben, gyilkosság, Deák tér, 2020.05.22.
Vágólapra másolva!
Az Origo elérte a Deák téri kettős gyilkosság egyik áldozatának a főnökét, rajta keresztül pedig a fiú édesapját is. A testvérét is megszúrták a támadás során. A két, ártatlan fiatal drámai meggyilkolásának újabb részleteiből kiderül, hogy a gyilkos banda tagjai többsége bűnöző volt, korábban elítélték őket.
Vágólapra másolva!

20 éves, mindössze ennyi idős volt Gergő, akit tegnap hajnalban meggyilkoltak a belvárosban, a Deák téren. Egészen pontosan alig egy hónap múlva töltötte volna a 21-et. Tavaly érettségizett.

A Deák téren meggyilkolt fiú Forrás: Facebook

A közösségi oldalán a tablóképe mellett Caramel egyik dalának részlete olvasható.

A fiú az ismerősei szerint csendes, szorgalmas, dolgos ember volt. És ugyanezt mondta róla a főnöke is, akit sikerült elérnünk.

"Gergő bátyja éve óta nálam dolgozik, ő pár hónapja csatlakozott hozzánk.

Minden munkatársunkat nagyon megrázta, ami történt" – mondta.

A meggyilkolt fiú édesapjával is rajta keresztül tudtunk beszélni. Annyit mondott a felfoghatatlan tragédiáról, hogy

Gergő legjobb barátja is ott volt a támadásnál, őt is megölték. Ő még nála is fiatalabb, mindössze 16 éves. Mindkettejüket brutálisan megverték és halálra szurkálták. Ő és a gyilkossággal gyanúsított fiú is a születésnapját ünnepelhette a tragédia előtt.

A rendőrök órákig helyszíneltek a kettős gyilkosság után Fotó: Koncz Márton - Origo

És ott volt Gergő öccse is. Az Origo információi szerint

őt is érte egy szúrás a lábán, és csak délután engedték ki a kórházból.

A támadók - a bűnözők - több mint kétszer annyian voltak, heten. És volt velük három lány is. A mostani információk szerint a lányok állítólag próbálták megfékezni a megvadult barátaikat, de nem jártak sikerrel. Pillanatok alatt gyilkolhatták meg a két fiatalt.

A kettős gyilkossággal egy 18 éves fiút gyanúsítanak.

Középen a késes gyilkos, ahogy vezetik a rendőrök Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mindössze tíz perccel a támadás után fogták el a Nyugati téren. A rendőrök szerint útközben eldobta a kést.

A gyilkos fegyver Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ez a távolság a környéket ismerők, de az internetes térkép szerint is legalább 20 perc gyalog. Vagyis, minden bizonnyal futott, menekült. A társai is vele voltak.

A késelőt, akiről úgy tudni, hogy intézetben nőtt föl, azonnal kihallgatták. Ahogy két társát is, őket csoportosan elkövetett garázdaság miatt. Mint kiderült, a támadók nagy része büntetett előéletű. Azaz, bűnözők. És az is biztos, hogy

a társaság több tagja is ivott aznap este, azt még vizsgálják, hogy drogoztak-e.


Az esettel kapcsolatban kerestük a rendőröket.

Leginkább azt szerettük volna megtudni, hogy a támadók, elsősorban a gyilkossággal gyanúsított fiú, tett-e vallomást. Utóbbinál a legfontosabb az, hogy ha igen, akkor beismerő vallomást tett-e, vagy mindent tagadott.

Egyelőre azonban a rendőrök a nyomozás érdekeire hivatkozva nem akartak nyilatkozni. A hasonló esetekben ugyanis ennek valóban komoly jelentősége lehet, ugyanis a támadók és a támadást túlélő fiú is szemtanúk, akiknek éppen azt kell mondaniuk, amit láttak, semmi sem befolyásolhatja őket.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Esélyük sem volt

- ezt már az Origo által megkeresett önvédelmi szakember mondja.

Fürtös János állítja, abban sem biztos, hogy a tegnap hajnali szituációban, amikor a támadók kétszer annyian voltak és kés volt náluk, ő maga meg tudta volna védeni magát, noha több mint 40 éve foglalkozik küzdősportokkal, és több harcművészeti stílusban van mester fokozata.

A szakember, aki önvédelmet oktat többek között rendőröknek és más fegyvereseknek, azt is mondja, ha többen támadnak kés nélkül, az ellen elvileg lehet védekezni. Ezekre lehet készülni képzésekkel. Ilyenkor, ahogy fogalmaz, folyamatosan mozgásban kell lenni, nehezíteni a célpontkeresést. Ha van lehetőség, meg kell ragadni egy eszközt és távolságot kell tartani. 360 fokban kell mozogni, hogy ne tudjanak mögénk kerülni.

Ha valamelyik támadó könnyebbnek mutatkozik, akkor úgymond pajzsot, akadályt kell képezni vele.

Egy ilyen támadásnál az adrenalin megemelkedik, az oxigén pedig vészesen fogy. Az előbbi példát csak az önvédelemben nagyon jártas emberek tudják megcsinálni, de ilyenkor is keresni kell a kiutat, akár egy kicsi rést, és ahogy lehet, el kell menekülni. Pont a hasonló esetek miatt fontos, hogy az emberek tanuljanak önvédelmet.

Csakhogy itt, ahogy korábban többször is írtuk, nem csak túlerőről volt szó.

„A késsel szúrni és vágni lehet. Mind a kettő lehet halálos, ahogy a tragikus példa is mutatja.

A szúrások azonban így is jöhetnek alulról, felülről, oldalról, ezeket pedig nagyon nehéz elhárítani. Megint csak azt kell mondanom, hogy el kell rohanni, ha lehet" – teszi hozzá a szakember.

Azaz, az általános (és nagyon fontos) tanácsok ebben az esetben a szerencsétlenül járt, meggyilkolt fiatalokra nem vonatkoznak. Az agresszív túlerővel, a vadállatként viselkedő, aljas bűnözőkkel a szerencsétlen fiataloknak semmi esélyük nem volt.

A Blikk úgy tudja, a fiatalabb fiú, akit meggyilkoltak, teljesen árva volt. Édesapja már régebben meghalt, édesanyját pedig két hete temették el. A fiút és a húgát nagyanyjuk nevelte. Amikor a nyomozók közölték az idős asszonnyal a tragikus hírt, rosszul lett, az unokája pedig elájult

mondta a Blikknek László nagymamájának szomszédja.

A kislány imádta a bátyját, két napja még együtt pingpongoztak. Amíg az egyik rendőr elszaladt nyugtatóért, társa vigasztalni próbálta a nagymamát. Babi néni azóta is minden percben sír... - írja a lap az egyik szomszédra hivatkozva.