Szijjártó: Magyarország elsők között tesztelheti a japán Avigan gyógyszert

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az EU-külügyminiszterek videokonferenciáján 2020. május 14-én.
Vágólapra másolva!
Magyarország abban a megtiszteltetésben részesült, hogy az elsők között kapott a Japánban törzskönyvezett Avigan nevű, favipiravir összetevőjű gyógyszerből, részint koronavírusos betegek kezelésére, részint további klinikai tesztek folytatására - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebookon közzétett felvételen.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter bejegyzésében emlékeztetett, a világ számos pontján zajlanak kutatások, amelyeknek az a céljuk, hogy a koronavírus elleni gyógyszert megtalálják. A Japánban törzskönyvezett Avigan favipiravir összetevője hatékonynak bizonyult a koronavírussal fertőzött betegek kezelésében - tette hozzá.

A tárcavezető tájékoztatása alapján száz beteg ellátásához szükséges 12 200 gyógyszer érkezett szombat reggel Magyarországra. Ezek a gyógyszerek a lehető legjobb helyre, a Pécsi Tudományegyetem Kutatási Központjába kerülnek, hiszen ott zajlanak azok a kutatási munkák Magyarországon, amelyek ennek a hatóanyagnak a jövőbeni szerepét vizsgálják - hangsúlyozta.

Kovács L. Gábor, a Pécsi Tudományegyetem professzora a felvételen elmondta, az Avigant Japánban törzskönyvezték, ott engedélyezték, eredetileg nem koronavírusos, hanem influenzás betegekre, és rendkívül hatékonynak találták a vírus megölésében.

Kiemelte, most

az egész világ megpróbálkozik azzal, hogy ezt a készítményt a koronavírus ellen is bevesse.

A professzor közölte, száz magyar beteg gyógyítását kezdik meg ellenőrzött körülmények között, klinikai vizsgálatok keretében, nagy óvatossággal.