A járványnak még nincs vége, csak fokozatosan indulhat újra az élet - az Operatív Törzs tájékoztatója percről percre

A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Az Operatív Törzs vasárnap is tájékoztatót tart a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb hírekről.
Vágólapra másolva!

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője ismertette a vasárnapi reggeli, legfrissebb adatokat a járványról.

Maruzsa Zoltán, az EMMI államtitkára elmondta, hogy a vidéki óvodák és bölcsődék már hétfőn megnyitnak, a fővárosiak csak június 2-án. Az államtitkár hangsúlyozta, nem kötelező felügyeletre bízni a gyermekeket, ez a szülők döntése.

Az iskolákban a tanév végéig érvényben marad a digitális munkarend, június 2-től azonban már látogathatók az iskolaépületek, amennyiben arra igény van.

A tanév sem lesz hosszabb. Június 2-től azonban kiscsoportos konzultációkat lehet szervezni intézményi döntés alapján. A csoport létszámát nem határozták meg.

Újdonság, hogy meg kell szervezni majd nyáron az egyes intézményekben a gyerekek felügyeletét június 2-től június 26-ig. Maruzsa Zoltán kiemelte, hogy a pedagógusok minősítését felfüggesztették. Abban bízunk, hogy ez a hagyományos rendben lesz majd megszervezve – tette hozzá az államtitkár.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy május 22-től megváltoztak a Szerbiába beutazás szabályai, a szerb hatóságok minden személyt külön feltétel szabása nélkül beléptetnek, aki rendelkezik a beléptetés általános feltételeivel. Ennek érdekében naponta 20 óra és másnap 12 óra között Magyarországra Hegyeshalomnál, Rajkánál és Tornyiszentmiklósnál beutazhatnak azok a tranzitutasok, akik csak átutaznak az országon és Szerbiába akarnak eljutni.

Kilépni Magyarországról Szerbia felé Röszkénél és Tompánál tudnak ezek az utazók, akik csak kijelölt útvonalon haladhatnak, csak kijelölt pihenőhelyeken állhatnak meg és a lehető legrövidebb idő alatt kell elhagyniuk az országot.

A határforgalomról szólva az alezredes elmondta, vasárnap a teherforgalomban kilépő oldalon Röszkénél, valamint belépő oldalon Csanádpalotánál tapasztaltak 1-1 órás várakozást. A személyforgalomban belépő oldalon Nagylaknál 1 órás, valamint kilépő oldalon Nagylaknál 2 órás, Csanádpalotánál és Záhonynál 1-1 órás várakozással kell számolni.

Beszélt arról is, hogy a rendőrök 30 esetben intézkedtek az elmúlt napon a házi karantén szabályainak megsértése miatt, így 2091-re emelkedett a házi karanténnal kapcsolatos rendőri intézkedések száma. Hozzátette, a rendőrség szombaton is ellenőrizte a védelmi intézkedések - a távolságtartás, a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben a maszkviselés, illetve a vásárlási idősávok - betartását. Az elmúlt 24 órában ezek megszegése miatt 24 esetben intézkedtek: 15 esetben figyelmeztettek, 8 helyszíni bírságot szabtak ki és egy feljelentést tettek - mondta.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója elmondta, hogy a járvány kezdetén ez a kórház volt az országban, amelyet a vírusos betegek ellátására kijelöltek. Óriási nyomás alatt voltunk, volt olyan 48 óránk, amikor 5 műtétsort kellett működtetni. Olyan kollégáink is vannak, akik szó szerint beköltöztek a kórházba az elmúlt időszakban – magyarázta a főigazgató. Elmondta, amikor a többi kórház is elkezdett fogadni betegeket, csökkent rajtuk a nyomás. Jelenleg 18 beteget ápolnak. Eddig összesen 325 koronavírusos beteget láttak el, az intenzív osztályon 52-t.

A Mol kéz- és felületfertőtlenítőit pakolja egy dolgozó a Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben Budapesten 2020. április 22-én. A cégcsoport almásfüzitői üzemében a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként gyártott folyadékból 1680 liter érkezett az intézetbe. MTI/Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyarország jól teljesített a vírus kezelésében. A 100 ezer emberfőre vetített betegek számában jobban állunk, mint a nyugat-európai országok. Kórházunkban nagyon komoly eredményeket értünk el. Elsőként alkalmaztuk a sikeres vérplazma-terápiát - magyarázta a főigazgató. Több vírusellenes terápia is folyik intézményünkben - tette hozzá.

A főigazgató figyelmeztetett: a járvány nem múlt el, csupán csökkenőben van. Ugyanakkor köszönetet mondott a munkatársainak.

– jelentette ki. Továbbá köszönetet mondott azoknak is, akik étellel és itallal támogatták őket.

Az Origo kérdésére válaszolva a főigazgató elmondta, jelenleg négyen vannak, akik vérplazmakezelést kapnak a kórházukban.

Kiss Róbert szintén kérdésre válaszolva elmondta, hogy az agrárdolgozók május 7-e óta léphetnek be az ország területére. Összesen 601 fő román állampolgárt léptettek be eddig – ismertette.

Eredményes védekezés

A kormányzati tájékoztató portál vasárnap reggeli adatai szerint a hatóságok újabb 28 új megbetegedést regisztráltak, így 3741 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A koronavirus.gov.hu közölte továbbá, hogy meghalt újabb 4 krónikus beteg, ezzel 486 főre emelkedett a számuk. Mindezidáig 1690-en gyógyultan távoztak a kórházból, ezzel párhuzamosan az aktív fertőzöttek száma 1565 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 42 százaléka, a meghaltak 61 százaléka, a gyógyultak 49 százaléka budapesti. Jelenleg 442 fő igényel kórházi kezelést, közülük 28-an vannak lélegeztetőgépen.

Szlávik János szerint bár csökken az új fertőzöttek száma, továbbra is fenn kell tartani a koronavírus-járvány elleni védekezésért hozott bizonyos korlátozásokat. "A fertőzöttek és gyógyultak számának alakulása a járvány lecsengését jelzi, ugyanakkor nem lehet tudni, mi lesz nyáron, vagy lesz-e második hullám. Emiatt továbbra is fontos a másfél méteres távolságtartás és a maszk viselése" - magyarázta a Szent László Kórház infektológus főorvosa vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Eredményesen zárta a járvány elleni védekezés első szakaszát Magyarország - jelentette ki Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió vasárnapi adásában. "A koronavírus-járvány Magyarországon sokkal kevesebb áldozatot követelt, mint más európai országokban, ez teszi most lehetővé az élet fokozatos újraindítását, és azt, hogy a munkahelyek védelmével is erőteljesebben foglalkozzon a kormány" - fogalmazott.