Megfenyegették a szolnoki baloldal zavaros ügyeiről szivárogtató Facebook-oldal kezelőjét

Lukácsi Katalin, Szotyori-Lázár Zoltán
Vágólapra másolva!
Botrányos állapotok uralkodnak Szolnokon, miután egy, a baloldali frakcióból kilépett képviselő kitálalt a baloldal sötét ügyeiről. Április végén tartott sajtótájékoztatóján Ligeti József terhelő dokumentumokat hozott nyilvánosságra a Szolnoki Többség nevű közgyűlési frakciószövetség tagjairól. - olvasható a Szoljon.hu összefoglalójában. Mindeközben megfenyegették a városi baloldal piszkos ügyeiről szivárogtató Facebook-oldal kezelőjét. Egyre inkább a maffiafilmekre hasonlít az, ami a szolnoki baloldalnál történik.  
Vágólapra másolva!

Miután két képviselő bejelentette kilépését a Szolnoki Többség nevű frakciószövetségből, felborult a rend a szolnoki baloldalon. Fajcsák Károly és Ligeti József közül inkább utóbbit támadja a baloldal, mondván, hogy összejátszott a Fidesszel. Pedig az össztűz alá vett politikus többször is elmondta, hogy független képviselőként csak azokkal kíván együttműködni, akik Szolnok érdekében politizálnak, számára mindegy, hogy egy-egy javaslat a kormánypártoktól, vagy a baloldaltól származik. Az elmúlt hetekben Ligeti tiszta vizet öntött a pohárba, és elmondta, mi volt távozásának valódi oka.

Állások haveroknak, rokonoknak

A politikus több, a Szolnoki Többség tagjaival folytatott elektronikus levelezést is bemutatott a nyilvánosságnak. Ezek többségében arról szóltak, hogy baloldali képviselőtársainak, illetve közvetlen környezetük számára rendkívül jól jövedelmező állásokat és megbízásokat kellene létrehozni a városi költségvetés terhére. Elmondása szerint ezek közül néhány meg is valósult, amit vállalhatatlannak tart. Ligeti kiemelte, hogy

  • a Szolnok Televízió élén nem szakmai, hanem ideológiai szempontok alapján történt a váltás;
  • elmondta, hogyan került a jobbikos Szotyori-Lázár Zoltán az SZTV Zrt. felügyelőbizottság elnöki székébe,
  • hogyan tette be "harcostársait" a városi cégekbe;
  • miként választottak jobbikos politikust a városi piac élére, és hogyan kellett őt lemondatni;
  • hogyan akartak két, a helyi baloldalhoz köthető nőt az Aba-Novák Agóra igazgatóhelyetteseinek megválasztani, és amikor ezt az igazgató, Molnár Lajos Milán visszautasította, akkor az egyik jelenlegi képviselő a leváltását szorgalmazta.

A baloldalban csalódott politikus úgy látja, a Szolnoki Többség hangadója továbbra is Szotyori-Lázár, akit a helyi baloldal vezetőjének tart. A két politikus egyébként sosem volt igazán jóban, erről egy kiszivárogtatott hangfelvétel is tanúskodik.

Ligeti hosszasan beszélt arról is, mennyi új álláshely jött létre titkároknak, titkárnőknek, tanácsnokoknak, több százezer forintos javadalmazásért. Arra is kitért, hogy mely önkormányzati cégek ügyvédjeit, jogtanácsosait akarják elmozdítani és Szotyori-Lázár ügyvédi irodájára lecserélni. Sajtótájékoztatóján több személyt, ellenzéki vezetőt, képviselőt is megemlített - szerinte ők nem azon a tisztességes úton járnak, mint amit a Szolnoki Többség elindulásakor alapvetésként határoztak meg.

Ligeti Józsefet össztűz alá vette a baloldal, amiért otthagyta a Szolnoki Többséget. Most kitálalt. Forrás: Facebook

Megfenyegették a kritikus oldal kezelőjét

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a Ligeti sajtótájékoztatóján készült hanganyag részletei felkerültek a Szolnokrata nevű Facebook-oldalra. Mivel a felület érzékeny felvételeket tett közzé, komoly érdeklődésre tartott számot. Csakhogy a napokban az oldal elérhetetlenné vált, mivel

fizikai bántalmazással fenyegették meg a felhasználóját,

aki inkább törölte az oldalt. Mint ismert, az oldal több kompromittáló anyagot is nyilvánosságra hozott:

  • az egyiken Szotyori-Lázár és a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja, Lukácsi Katalin egymást ügynöközte;
  • a másikon Ligeti arról beszélt, hogy a jobbikos hogyan akarta helyzetbe hozni ügyvédi irodáját az önkormányzati cégeknél.

A Szoljon.hu elérte telefonon Szotyori-Lázár Zoltánt, aki készséggel válaszolt kérdéseikre. A jobbikos politikus elmondta, hogy ugyan Ligeti valós történéseket mondott el, azt valótlan következtetésekkel, igaztalan megállapításokkal tette.

Lukácsi Katalin, és Szotyori-Lázár Zoltán egymást ügynöközte egy kiszivárgott hangfelvételen Forrás: MTI/Balogh Zoltán - Facebook

Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte

Ligeti pénteki sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy írásban kérvényezte Szalay Ferenc polgármesternél, hogy a városvezető vagy a jegyző, vagy az arra illetékes állítson fel egy független vizsgálóbizottságot. A lépést azzal indokolta, hogy március 19. óta az internetes közösségi oldalon ismerősnek vélt ismeretlen személyek, különböző nicknevek alatt naponta beszennyezik a nevét, fenyegetik őt és családja tagjait. Beadványa arra irányul, hogy a független bizottság vizsgálja meg, hogy az április végi sajtótájékoztatóján az általa elhangzottak igazak-e, avagy valótlanok. A városvezetőnek címzett levélben arra is kitért, hogy a független bizottság a vizsgálata megállapításának eredményeit tárja a nyilvánosság elé.

"Ligeti József a sajtótájékoztatóján nagyon súlyos állításokat fogalmazott meg egykori frakciótársaival szemben, amikre azóta sem kaptunk válaszokat. Morálisan és etikailag elfogadhatatlan az állítások tartalma" - reagált a Fidesz a baloldali politikus kijelentéseire.

Ha igazak ezek az állítások, akkor mindenkinek le kell vonnia a megfelelő konzekvenciákat a frakciószövetségen belül. A szolnoki közgyűlés becsülete megkívánja a tiszta beszédet. Nagyon remélem, hogy a Szolnoki Többség minél hamarabb válaszokat ad nekünk Ligeti József felvetéseire. Ez ugyanis a további közös gondolkodásnak, valamint az együttműködésnek, véleményem szerint, alapvető feltétele – mondta a Szoljon.hu-nak Tasnádi Zoltán képviselő, a közgyűlés Fidesz frakciójának vezetője.