Az önkormányzatok többsége jól vizsgázott a rendkívüli helyzetben

GYÖRGY István; ÁDER János
Budapest, 2020. január 3. György István, a Miniszterelnökség államtitkára (b) átveszi kinevezési okmányát Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2020. január 3-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Az önkormányzatok többsége jól vizsgázott a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben - jelentette ki György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek. A fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban végzett kormányhivatali vizsgálatok viszont egyértelmű eredményt hoztak: napokon, sőt akár heteken keresztül nem volt napi nyolcórás orvosi jelenlét az intézményben, még akkor sem, amikor már tömeges fertőzéseket tapasztaltak, a fenntartói kötelezettségek pedig nem teljesültek maradéktalanul.
Vágólapra másolva!

A hétfői lapszámban megjelent interjúban a politikus kiemelte, hogy az általa felügyelt kormányhivatalok munkatársaira a szokásosnál lényegesen nagyobb teher hárult a veszélyhelyzetben, de a kollégák példásan helytálltak. Az államtitkár szerint Karácsony Gergely főpolgármester méltatlan, parttalan vita kiprovokálásával és több tucat szakember munkájának hiteltelenítésével próbálja elterelni a figyelmet a Pesti úti idősotthon tragédiájában viselt felelősségéről.

György István megjegyezte, a katasztrófavédelmi törvény felhatalmazza a polgármestert, hogy járványhelyzet idején a legtöbb ügyben döntéseket hozzon a képviselő-testület helyett. Mivel ilyesmire még nem volt példa, összeállítottak egy útmutatót, amelyben részletes válaszokat adtak a gyakran felmerülő kérdésekre. Nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy felhívják a figyelmet a szükségesség és arányosság követelményére: a rendkívüli felhatalmazást a hatékonyabb védekezés érdekében kell használni.

- jelentette ki.

Budapest, 2020. január 3. György István, a Miniszterelnökség államtitkára (b) átveszi kinevezési okmányát Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2020. január 3-án Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Azt mondta, hogy a védekezés során a legnagyobb többletteher talán a kormányhivatali és járási hivatali népegészségügyi munkatársakra hárult, akik derekasan helytálltak. Ők végezték például a fertőzöttek kontaktkutatását és a házi karanténok elrendelését. A Pesti úti idősotthonban végzett kormányhivatali vizsgálatok egyértelmű eredményt hoztak:

  • napokon, sőt akár heteken keresztül nem volt napi nyolcórás orvosi jelenlét az intézményben,
  • még akkor sem, amikor már tömeges fertőzéseket tapasztaltak,
  • a fenntartói kötelezettségek nem teljesültek maradéktalanul.

Az államtitkár úgy vélekedett: az ügyet a fővárosi vezetés terelte politikai síkra, "amikor a kormányhivatali vizsgálatok eredményeire politikai vádaskodással reagált".

György István arról is beszélt, hogy a kormány többféle munkahelyvédelmi támogatást is bevezetett, ezeket a kormányhivatalok foglalkoztatási osztályain lehet igényelni. "A korlátozások enyhítésével újra felkereshetőek az ügyfélszolgálatok személyesen, de továbbra is azt javasolják, hogy aki teheti, elektronikusan nyújtsa be a kérelmeket" - mondta az államtitkár a Magyar Nemzetnek.