Biztosítja a kormány a Lánchíd felújítására még Tarlós István főpolgármesternek megígért hatmilliárd forintot - közölte Fürjes Balázs hétfőn a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Ugyanakkor furcsa, hogy Karácsony Gergely főpolgármester nem tudja eldönteni, hogy halasztható-e vagy halaszthatatlan a felújítás.

A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy soron kívüli tájékoztatást kért Karácsony Gergely főpolgármestertől a Lánchíd felújításáról. Ennek egyik oka az volt, hogy

  • a főpolgármester néhány hónapja még a híd kritikus állapota miatt halaszthatatlannak minősítette a hídfelújítást,
  • csütörtökön viszont azt írta Facebook-oldalán, hogy a beruházást bizonytalan időre elhalasztják.

"A főváros által készíttetett és a kormánynak a főpolgármester által személyesen átadott szakvélemény szerint a Lánchíd felújítása nem halasztható, mert a híd nagyon rossz állapotban van, teherbírásával komoly problémák vannak, és a felújítás halasztása drasztikusan növelheti a költségeket" - mondta az államtitkár. Az adásban hozzátette, hogy azt szeretnék tudni, azóta mi változott, ugyanabban a kérdésben miért mond gyökeresen mást a főpolgármester, mint fél évvel ezelőtt.

Karácsony GergelyFotó: Hirling Bálint - Origo

Közölte, hogy az elmúlt fél évben semmilyen tájékoztatást nem kaptak a Lánchíd felújításáról a budapesti vezetéstől. A levélre sem kapott még hivatalos választ, de bízik abban, hogy az megérkezik majd, és személyesen is meg tudják beszélni a kérdéseket.

A kormány képviselői állnak rendelkezésre, szeretnének segíteni, a kialakult helyzetet ugyanis tisztázni kell, mert a kérdés a közlekedők biztonsága és a "Városháza szavahihetősége" miatt is nagyon fontos - hangsúlyozta Fürjes Balázs.