Karácsony Gergely továbbra is egy belső körnek osztogatja a pozíciókat a fővárosi cégeknél

KARÁCSONY Gergely; GYURCSÁNY Ferenc; MAGYAR György ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ beszélget ellenzék Foglalkozás FOTÓ FOTÓTÉMA főpolgármester-jelölt HÉTKÖZNAPI kampányzáró rendezvény Közéleti személyiség foglalkozása politikus profilból SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY ü
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és Magyar György ügyvéd az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Személycserék történtek két fővárosi cég, a Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt. (BVH) és a BKV Panoráma Kft. vezetésében. Karácsony Gergely előterjesztéséből kiderült, hogy a leváltott és kinevezett személyek mind a baloldalhoz köthetőek. Ez is azt mutatja, hogy a tavaly októberi, baloldali választási győzelem óta rotációban és politikai alapon mennek a pozícióosztogatások Budapesten. 
Vágólapra másolva!

Vasárnap kora délután több, érdekes előterjesztés is felkerült a főváros honlapjára, köztük a Karácsony Gergely által benyújtott személycserékre vonatkozó határozati javaslat. Utóbbinál az oldal kezelői elfelejtették csatolni a vonatkozó dokumentumokat, amiből azt lehetett gondolni, hogy a főváros titkol valamit. Emlékezetes, a főpolgármester legutóbbi, hasonló előterjesztésében a rendszerváltás utáni legnagyobb korrupciós botrány egyik kulcsszereplőjét, Gajda Péter szocialista kispesti polgármestert nevezte ki bizottsági elnöknek.

Hétfő kora délután a főváros váratlanul csatolta a hiányzó dokumentumokat, amelyekből kiderült, hogy Karácsony Gergely

  • május 31-i hatállyal leváltotta a BVH igazgatóságából Dudás Norbertet, helyére Iker Áront jelölte, akinek
  • ezzel párhuzamosan (május 31-én) megszűnik a BKV Panoráma Kft.-ben a felügyelőbizottsági tagsága,
  • helyére pedig Béniné Kozsdi Anna/Béni Kornél érkezik.

Ezt azt jelenti, hogy a BVH igazgatóságában momentumos politikus momentumos politikust fog váltani, a BKV Panoráma felügyelőbizottságából távozó momentumos politikus helyére pedig szintén momentumos politikus érkezik. Ugyanis:

Dudás Norbert, a Momentum képviselőjelöltje volt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 2. választókerületben a 2018-as parlamenti választáson egészen addig, amíg vissza nem lépett Varga László, az MSZP-Párbeszéd jelöltje javára;

Iker Áron a párt Veszprém megyei 4. számú választókerületének képviselőjelöltje volt a tavalyelőtti voksoláson. Legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a járvány alatt hangosan diktatúrázta Magyarországot.

Béniné Kozsdi Anna a baloldali pártokat összefogó Sikeres Bajáért színeiben indult egyéni képviselőjelöltként a tavaly októberi választáson, azonban kikapott fideszes ellenfelétől.

Béni Kornél pedig a Momentum bajai és térségbeli (Bács-Kiskun megyei 6. OEVK) országgyűlési képviselőjelöltje volt. Béni ősmomentumosként már a párt környékén tevékénykedett az alapítás után. Karrierjének korábbi állomása a hallgatói önkormányzat (HÖK) volt, ahol az évek során közel kétmillió forintot tett zsebre.

Forrás: Fővárosi Önkormányzat

Nem teljesen érthető, hogy Béniné Kozsdi Anna vagy Béni Kornél kapta a pozíciót: az előterjesztésben előbbi neve szerepelt, ugyanakkor a módosításban már utóbbi található, igaz, a fővárosnak nem sikerült ezt egyértelművé tennie. "Megválasztja (...) a BKV Panoráma Kft. felügyelőbizottsági tagjának Béni Kornélt (né Kozsdi Annát)" - írja az átláthatóságot hirdető főpolgármester előterjesztésében olyan formában, hogy ember legyen a talpán, aki megállapítja, kettőjük közül ki lett a nyertes.

Olyan szempontból mindegy is, hogy egészen biztosan családon belül marad a tisztség.

Forrás: Fővárosi Önkormányzat

Mint ismert, Karácsony Gergely választási kampányában rendszeresen azt hangoztatta, hogy megválasztása esetén nem politikai alapon fognak megszületni a személyügyi döntések.