A határátlépések könnyítéséről egyeztetett a külügyminiszter osztrák, cseh és szlovák kollégájával

2020.05.25. 14:35

A határokon bevezetett korlátozó intézkedések könnyítéséről egyeztetett videókonferencián Szijjártó Péter osztrák, cseh és szlovák kollégájával - erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter élő videóbejelentkezésben számolt be hétfőn a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy négy olyan országról van szó, amelyek Közép-Európában szorosan egymásra vannak utalva. Mint fogalmazott, rendkívül aktívak a gazdasági kapcsolataink, és a határ menti közösségeink kapcsolati hálója is sűrű.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter videókonferenciát folytat.Forrás: Facebook

A miniszter kiemelte, hogy Magyarország számára az osztrákok a második, a szlovákok pedig a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnerek, mindkét esetben mintegy tízmilliárd eurónyi kereskedelmi forgalmat bonyolítottunk velük tavaly. Így érdekünk, hogy a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok fennmaradjanak, sőt újabb lendületet kapjanak - fogalmazott. Majd hozzátette, hogy az is érdekünk, hogy a magyar embereknek a lehető legkevesebb korlátozó intézkedéssel kelljen szembenézniük.

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta, hogy mindig az emberi egészség és az élet megvédése az első számú szempont, a négy ország együttműködésében arra törekednek, hogy ezzel összeegyeztethető módon a lehető legtöbb könnyítést megtegyék. Majd ismertette, hogy a felek elvi céldátumként június 15-ét jelölték meg, hogy addigra e négy ország állampolgárai a jelenleginél szabadabban mozoghassanak egymás országai között. A miniszter rámutatott, hogy ez nagyban függ attól, hogy a jelenlegi jó tendenciát mutató számok fennmaradnak-e, ha igen, akkor jó esély van arra, hogy a közeljövőben e négy ország közt könnyebb legyen a közlekedés.

Megjegyezte azt is, hogy az elmúlt hetekben nem volt rossz tapasztalatuk a határokon alkalmazott könnyítésekkel. Akkor sem, amikor megnyitották a munkába ingázás lehetőségét a szomszédos országokkal, sem akkor, amikor Ausztria és Magyarország lehetővé tette a kétoldalú személyforgalmat negatív koronavírusteszt esetén, és akkor sem, amikor megengedték, hogy szlovák állampolgárok 24 órát Magyarországon tölthessenek. Hozzátette, hogy hétfőn megállapodás született a szerbekkel is a kétoldalú személyforgalom újranyitásáról.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy számunkra a legfontosabb szempont, hogy a számok jók maradjanak, illetve fontos szempont az is, hogy kölcsönös intézkedések szülessenek. Mi hívei vagyunk annak, hogy ez az együttműködés bővüljön - fogalmazott a miniszter, megjegyezve, hogy szerdán egyeztet Budapesten a lengyel külügyminiszterrel, és várhatóan a találkozójukon a két ország közti közlekedés könnyebbé tétele is szóba kerül. Csütörtökön pedig a szlovén határra utazik, ahol a szlovén külügyminiszterrel egyeztet határforgalmi könnyítésekről.

Szijjártó Péter szerint Magyarország nyitott a további egyeztetésekre, és készen áll a határokon bevezetett korlátozó intézkedések folyamatos és fokozatos feloldására.