Egy hónappal az 50. házassági évfordulójuk előtt gyilkolta meg Szilágyi Istvánt az otthonában a gyanú szerint 49 éves fia, Péter. A művész ezen a héten ünnepelt volna a feleségével, Humenyánszky Jolánnal. Az asszony viharos szerelmük ellenére minden évben igyekezett különlegessé tenni ezt a napot. A szobrászművész özvegy a Blikknek mesélt arról, milyen nehéz számára, hogy most sem István, sem Péter nincs mellette.

Nagyon fáj, ami történt, mert mindenkit egy pillanat alatt vesztettem el, a férjemet és a fiamat is. Pistát már semmi nem hozza vissza, de Pétert még kiengedhetik, és akkor velem élhet újra. Mindkettejükre emlékezem majd az évforduló napján – mondta a lapnak az asszony.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Az özvegy eddig minden évben próbálta különlegessé tenni a házassági évfordulójuk napját.

Annak ellenére, hogy a kapcsolatuk alatt sok dolgot nézett el és sokszor megbocsátott szerelmének, nem tudott rá haragudni, erről és megismerkedésükről is beszélt a lapnak a gyászoló özvegy.
Egerben az egyik közös barátunk mutatott be minket egymásnak, két héttel később pedig már hozzá is mentem Pistához. Nagyon nagy szerelem volt a miénk. Pista nem mindig volt hűséges. Volt, hogy mentem haza és éppen egy másik nővel volt a lakásunkban, de megbocsátottam neki. Lehet, hogy más nő is megtetszett neki, de szeretni csak engem szeretett, ezt mondta is mindig, ezért nem tudtam rá haragudni."

 - magyarázta

Egy időben évekig külön élt a házaspár, mert a férfi egy másik nővel akart lenni. Az asszonyt nagyon megviselte ez az időszak, mert Szilágyi István a fiukat, Pétert is magával vitte.

Szilágyi IstvánYouTube

Özvegye nem hitte, hogy ez örökre így marad.
Évekig külön voltunk, de tudtam, hogy csak idő kérdése és visszatalál hozzám. Így is lett, pár év múlva ismét egy család voltunk és újra össze is házasodtunk. Pista utána már sosem hagyott el.A gyanú szerint Szilágyi Istvánt május 3-án kora reggel az otthonában ölte meg a fia, Péter egy kalapáccsal. Az asszony sokkos állapotban szaladt át a közeli boltba segítséget kérni, onnak hívták a rendőröket. Pétert az édesapja holtteste mellől vitték be a nyomozók. Két nappal később letartóztatták és az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe vitték.

Forrás: Koncz Marton/Koncz Marton

A leginkább Lópici Gáspár szerepéről ismert Szilágyi Istvánért megemlékezést tartottak a rákosligeti Református Templomban, aztán több mint százan kísérték utolsó útjára a Kozma utcai Új Köztemetőben.