Müller Cecília: Már több a gyógyult, mint az aktív fertőzött

Budapest koronavírus korona vírus fertőzés betegség járvány Belváros  vendéglő enyhítés feloldás kijárási korlátozás Belváros bulinegyed
Vágólapra másolva!
Müller Cecília tisztifőorvos az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján arról beszélt, hogy nagyon kedvezőek a hazai járványügyi adatok. Már több a gyógyult, mint az aktív fertőzött - mondta. A gazdaságvédelmi intézkedések közül az egyik legfontosabb a hiteltörlesztési moratórium volt - erről pedig már Tállai András, a PM miniszterhelyettese beszélt a tájékoztatón.
Vágólapra másolva!

- számolt be Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. Mint mondta, a gazdaságvédelmi intézkedések közül az egyik legfontosabb a hiteltörlesztési moratórium volt, amelynek értelmében december 31-ig felfüggeszthető a hiteltörlesztés: ez a világon egyedülálló – fogalmazott.

A kormány intézkedése 7,7 millió hitelszerződést érintett, ez az intézkedés az ügyfeleknek év végéig 3600 milliárd forint megtakarítást jelenthet.

- ismertette.

Egyedülálló a világon

A magyar adósmentés egyedülálló és rugalmas, hiszen az törleszt, aki tud, és szeretne egészen év végéig – mondta Tállai András. Idén mintegy kétezer milliárd többletforrás marad a lakosságnál és a vállalatoknál, ez a fogyasztás bővítését is szolgálja – tette hozzá. A miniszterhelyettes hangsúlyozta,

Az időben meghozott és hatékony intézkedések miatt hazánk a lehető leghamarabb kilábalhat a gazdasági visszaesésből, és az EU egyik legjobban növekvő tagállama lehet – jelentette ki Tállai András.

Kedvező járványügyi adatok

Újabb 15 magyar állampolgárnál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést, ezzel 3756-ra nőtt a hazánkban beazonosított Covid-betegek száma. Az aktív fertőzöttek száma 1554 főre csökkent.

Az aktív fertőzöttek 42, a meghaltak 60, a gyógyultak 49 százaléka budapesti – számolt be a legfrissebb adatokról az országos tisztifőorvos. Hozzátette, a megbetegedettek 58 százaléka nő, 42 százaléka pedig férfi, ami nem csoda, mert hazánkban több az idős hölgy, ilyen a demográfiai korfa nálunk.

Müller Cecília örömmel jelentette be: már több a gyógyult, mint az aktív fertőzött, ami azt jelenti, hogy a járvány lecsengő szakaszában vagyunk.

- emelte ki, hozzátéve, jelenleg most harmincan vannak lélegeztetőgépen.

– jelezte. Hazánkban 29 év alattiak nem haltak meg, hárman haltak meg 30-39 év között és 80 év felett 228 fő szerepel a nyilvántartásban.

- tette hozzá a tisztifőorvos.

Egyre kedvezőbbek a hazai járványügyi adatok Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ők is rengeteget dolgoztak

Müller Cecília elmondta, az egészségügyi hatóságok, a kormányhivatalok és a járási hivatalok munkatársai rengeteget dolgoznak, bár ez egy kissé rejtve marad a nagyközönség előtt. Ezek a szakemberek nemcsak ellenőriznek, hanem járványügyi elemző munkát folytatnak, eljárásrendeket dolgoznak ki, és kontaktkutatást végeznek, illetve konzultációkkal segítik a járványkezelést.

Nagy érdemük van az egyre kedvezőbb adatok megszületésében, ezért nekik mondott köszönetet.

Az intézmények felkészültek a gyerekek fogadására, mindenhol megtörtént a fertőtlenítő nagytakarítás. Csak egészséges gyerek és gondozó legyen jelen – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Fontos vizsgálatok indulnak újra

Sok bölcsőde és óvoda helyi eljárásrendet dolgozott ki, hogy elkerüljék a torlódást, és be tudják tartani a szociális távolságot. A gyermekeknek nem szükséges maszkot viselni, és a felnőtteknek sem kötelező – tette hozzá.

- jelentette be Müller Cecília. Fontos, hogy ezeket a szolgáltatásokat is csak egészségesek vegyék igénybe.

Utóbbi két részből áll: egy székletvizsgálat, majd ha nem negatív az eredmény, akkor egy tükrözés.

Ezek a betegségek szűrhetők, a vizsgálatok nem fájdalmasak, de hatékonyan fedezik fel a betegséget. Éljünk a lehetőséggel – emelte ki a tisztifőorvos.

Könnyítések

A szomszédos országokkal történő egyeztetések eredményeként, hétfőn 10 órától a szerb és a magyar állampolgárok Szerbiából hatósági házi karantén elrendelése nélkül beléphetnek az országba, ha viszont 14 napon belül tüneteteket észlelnek magukon, akkor nem hagyhatják el a tartózkodási helyüket, és értesíteniük kell a hatóságot – közölte Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának munkatársa. Hozzátette

Kedvezőek a határátlépési adatok, csupán a teherforgalomban kell 1-2 órás várakozásra számítani – tudatta a rendőr alezredes.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília azt válaszolta, fokozatosan vezetik vissza az egészségügyi szűrővizsgálatokat, de egyelőre fent kell tartani a járványügyi készültséget.

Kiss Róbert elmondta,

A kézfertőtlenítők tárolásáról a tisztifőorvos azt mondta: megvan az optimális tárolási hőmérséklet, ami feltétele a hatékonyságának. Ezt a gyártó cég határozza meg, ehhez kell tartani magunkat – jelezte.

Ezek nagyrészt 70 százalék feletti alkoholtartalmú szerek, tehát gyúlékonyak, emiatt semmiképp nem szabad az autóban hagyni őket – figyelmeztetett Müller Cecília.