A magyarok is szabadon utazhatnak szerdától Csehországba és Szlovákiába

2020.05.26. 13:06

Tomás Petrícek cseh külügyminiszter azt mondta, szerdától kezdve a cseh, a szlovák és a magyar állampolgárok legfeljebb 48 órára, azaz két napra szabadon utazhatnak egymás országába anélkül, hogy negatív koronavírustesztre lenne szükségük, illetve karanténba kellene vonulniuk.

A cseh-szlovák utazási megállapodásról hétfőn a Twitteren tájékoztatott Andrej Babis cseh miniszterelnök.

Örülök, hogy szerdától ilyen lehetőség nyílik a magyarországi utazásokra is

- olvasható a külügyminiszter CTK hírügynökségnek kedden küldött közleményében.

„A utazás engedélyezésének technikai részleteiről - például hogyan és kik fogják ellenőrizni a 48 órás határidőt - a tárgyalások folyamatban vannak" - mondta a cseh diplomácia irányítója. Megerősítette, hogy

a cseh határokon csak szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fognak végezni.

Szerdától a cseh, a szlovák és a magyar állampolgárok legfeljebb 48 órára szabadon utazhatnak egymás országába anélkül, hogy negatív koronavírustesztre lenne szükségük, illetve karanténba kellene vonulniukForrás: MTI/Komka Péter

Petrícek azt mondta, osztrák kollégáját is megkereste, hogy Ausztria is csatlakozzon a megállapodáshoz, egyelőre azonban nem kapott választ.

A cseh kormány hétfői döntésének értelmében kedden újra megnyílt az összes közúti és vasúti átkelőhely a cseh-német és a cseh-osztrák határon.

A Csehországba lépéskor azonban kötelező a negatív koronavírusteszt felmutatása, anélkül az érintett utazóra kéthetes karantén vár. Az utazókat a cseh hatóságok csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

Ezzel kapcsolatban ugyanakkor Jan Hamácek belügyminiszter a tárca honlapján felhívta a figyelmet arra, hogy kimondottan turizmus céljából külföldi állampolgárok továbbra sem utazhatnak Csehországba.