A magyarok is szabadon utazhatnak szerdától Csehországba és Szlovákiába

Sátorosbánya, 2020. március 13. Szlovák rendőr egy autós iratait ellenőrzi a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia. MTI/Komka Péter
Vágólapra másolva!
Tomás Petrícek cseh külügyminiszter azt mondta, szerdától kezdve a cseh, a szlovák és a magyar állampolgárok legfeljebb 48 órára, azaz két napra szabadon utazhatnak egymás országába anélkül, hogy negatív koronavírustesztre lenne szükségük, illetve karanténba kellene vonulniuk.
Vágólapra másolva!

A cseh-szlovák utazási megállapodásról hétfőn a Twitteren tájékoztatott Andrej Babis cseh miniszterelnök.

- olvasható a külügyminiszter CTK hírügynökségnek kedden küldött közleményében.

„A utazás engedélyezésének technikai részleteiről - például hogyan és kik fogják ellenőrizni a 48 órás határidőt - a tárgyalások folyamatban vannak" - mondta a cseh diplomácia irányítója. Megerősítette, hogy

a cseh határokon csak szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fognak végezni.

Szerdától a cseh, a szlovák és a magyar állampolgárok legfeljebb 48 órára szabadon utazhatnak egymás országába anélkül, hogy negatív koronavírustesztre lenne szükségük, illetve karanténba kellene vonulniuk Forrás: MTI/Komka Péter

Petrícek azt mondta, osztrák kollégáját is megkereste, hogy Ausztria is csatlakozzon a megállapodáshoz, egyelőre azonban nem kapott választ.

A cseh kormány hétfői döntésének értelmében kedden újra megnyílt az összes közúti és vasúti átkelőhely a cseh-német és a cseh-osztrák határon.

A Csehországba lépéskor azonban kötelező a negatív koronavírusteszt felmutatása, anélkül az érintett utazóra kéthetes karantén vár. Az utazókat a cseh hatóságok csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

Ezzel kapcsolatban ugyanakkor Jan Hamácek belügyminiszter a tárca honlapján felhívta a figyelmet arra, hogy kimondottan turizmus céljából külföldi állampolgárok továbbra sem utazhatnak Csehországba.