Palkovics László: A munkahelyvédelmi bértámogatást 9500 vállalat vette igénybe

PALKOVICS László
Székesfehérvár, 2020. május 22. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond a munkahelyvédelmi bértámogatói okirat átadásán a DENSO Gyártó Magyarország Kft. telephelyén Székesfehérváron 2020. május 22-én. MTI/Vasvári Tamás
Vágólapra másolva!
A munkahelyvédelmi bértámogatást 9500 vállalat vette igénybe, ami 125 ezer munkavállalónak jelent többletbért - közölte az innovációs és technológiai miniszter kedden Kecskeméten.
Vágólapra másolva!

Palkovics László öt cég képviselőinek adott át munkahelyvédelmi bértámogatói okiratot: a soltvadkerti Autócent Kft., petőfiszállási Gazda-Tej Szövetkezet, a mélykúti Hunent Zrt, a kecskeméti Szimikron Kft, a lajosmizsei Tanya Csárda Kft. részére.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Lukács és Tamás Kft. autókereskedésében, ahol munkahelyvédelmi bértámogatói okiratot adott át a cég tulajdonosának. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A miniszter az átadás előtt elmondta, hogy 2019-re a foglalkoztatottak száma 4,5 millióra nőtt, a munkanélküliek aránya 3,5 százalékra csökkent. Palkovics László közölte, hogy utóbbi adat európai szinten is a legjobbak közé tartozott. Majd azzal folytatta, hogy a koronavírus és annak gazdasági következményei azonban súlyos hatással vannak a munkaerőpiacra is. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtized bizonyította, hogy

a magyar emberek munkából akarnak és tudnak megélni. A kormány álláspontja ezért továbbra is az, hogy a lehető legtöbb munkahelyet meg kell védeni,

amennyit a vírus mégis elpusztít, annyi újat kell létrehozni. A miniszter elmondta, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében döntött a kormány a gazdasági akcióterv végrehajtásáról, amely a jegybank által indított programokat is ideértve a GDP mintegy 20 százalékát csoportosítja át. Továbbá kiemelte, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv kiemelt célja a magyar emberek munkahelyeinek védelme, új munkahelyek teremtése.

Palkovics László ismertetése szerint

az elmúlt másfél hónapban csaknem negyedmillió ember munkahelyét sikerült megvédeni a munkahelyvédelmi bértámogatás

és a versenyképesség-növelő bértámogatási program keretén belül. Hozzátette, hogy áprilishoz képest májusban harmadával kevesebb új álláskeresőt regisztráltak. A munkahelyvédelmi bértámogatásban részesült 125 ezer munkavállaló mellett a kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozók után járó kedvezményre több mint 10 ezer munkavállalóra érkezett be kérelem. Bács-Kiskun megyében eddig a kormány 6500 munkavállalónak segített munkahelye megőrzésében.

A cégek talpon maradása érdekében a teljes vállalati szektor likviditását biztosítják a hitel-, garancia- és tőkeprogramokkal.

Továbbá közölte, hogy a vállalkozások ezen felül mindössze 0,1 százalékos kamattal, 9 havi bérre, 2 éves futamidejű munkahelymegtartó hitelt is kérhetnek.

Salacz László, a Fidesz-KDNP Bács-Kiskun megyei országgyülési képviselője Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Salacz László fideszes országgyűlési képviselő elmondta, hogy a kormány gyors, hatékony intézkedéseinek köszönhetően

Bács-Kiskun megyében 534 céget és 6560 munkahelyet sikerült megmenteni.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere arról beszélt, hogy megbecsülik a munkavállalókat ilyen válságos helyzetben is, szavai szerint nemcsak akkor van szükség a munkavállalókra, amikor profitot termelnek, válság idején is kell gondoskodni róluk. Hangsúlyozta, hogy optimistán tekintenek a jövőbe.