A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit hivatalos személy elleni erőszakkal és más bűncselekménnyel gyanúsítanak. A bíróság a kényszerintézkedés végrehajtásának helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki. A végzés nem jogerős. 

A megalapozott gyanú szerint a férfi május 23-án a Deák tér irányából a Nyugati tér felé tartott autójával. Az Andrássy úti közlekedési lámpánál a mellette lévő rendőrautóban ülő rendőrökkel indulatosan, agresszívan beszélt. A sofőr a rendőrök kérésére lehúzódott az út szélére, de amikor a rendőrök kiszálltak az autóból és elindultak felé, fenyegetőzni kezdett és szidta őket, majd hátramenetbe kapcsolt és az egyiküket megpróbálta elgázolni tolatva.

Forrás: Origo

Aztán nagy gázt adott és elindult a Nyugati tér irányába. Az autóját elölről megközelítő másik rendőrt is megpróbálta szándékosan elütni. A továbbra is menekülni próbáló gyanúsítottat végül

egy robogós pizzafutár segítségével sikerült a rendőröknek megállítaniuk.

A Fővárosi Törvényszék kedden közleményében azt írta, a férfi a rendőri intézkedésnek is ellenállt, a megbilincseléséhez "testi kényszert kellett alkalmazni".

Az egyik rendőr 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A férfi jogosítvány nélkül vezetett, részegen.

Az is kiderült, hogy a pszichiátriai betegsége miatt korábban kezelték. Azt írták, a gyanúsított ugyan büntetlen előéletű, de több eljárás is indult már vele szemben.

A közlemény szerint alappal lehet tartani attól, hogy ha a férfi szabadlábon védekezhet, megfélemlíthetné az eljárásban részt vevőket, vagy mást, és ezzel a bizonyítás meghiúsítására törekedne.

Tekintettel a férfi agresszív magatartására, valamint arra, hogy a cselekmény elkövetése után is folyamatosan fenyegette a vele szemben intézkedő rendőröket, megalapozottan feltehető az is, hogy kényszerintézkedés nélkül újabb hasonló bűncselekményeket követne el, vagy cselekményét folytatná"

- írták.

A végzés nem végleges.