Májusban sem ülésezik a Fővárosi Közgyűlés, így a főpolgármester korlátlan hatalmát megtartva továbbra is rendeleti úton irányíthatja Budapestet - derül ki a budapest.hu-n közzétett tájékoztatóból. Mint ismert, a kormány visszaadja a parlament által a járványügyi helyzet miatt ráruházott extra jogosultságokat. 

Bár a legnehezebb időszakban a hazai baloldal megállás nélkül diktatúrázta a polgári kabinetet, amiért különleges felhatalmazást kért a parlamenttől, vélhetően Karácsony Gergelyt nem fogják hasonlóval támadni.

Megtartotta a korlátlan hatalmat

Pedig komoly okuk lenne rá: a főváros hivatalos oldalán közzétett tájékoztató szerint májusban sem ülésezik a Fővárosi Közgyűlés. Ez azt jelenti, hogy bár a járvány visszaszorulóban van, 

a főpolgármester fenntartotta magának a jogot a rendeleti irányításra.

Mint ismert, az elmúlt időszakban a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörét Karácsony gyakorolta: a hatályos jogszabályoknak köszönhetően jóval szélesebb jogkört kapott, mint a miniszterelnök. Így a főpolgármester a testület márciusi és áprilisi ülését sem hívta össze. Helyette inkább rendeletekkel (és Facebookról) irányította a magyar fővárost. 

Karácsony Gergely főpolgármester továbbra sem hívja össze a Fővárosi KözgyűléstForrás: Facebook

Pártkatonáknak adott pozíciót 

Korábbi nagycikkünkben végvettük, mire használta erejét a baloldali politikus. Arra jutottunk, hogy a  védekezés helyett saját kádereinek bebetonozását, megjutalmazását tartotta szem előtt (fizetésemelés a fővárosi cégek vezetőinek), felelőtlen döntéseket hozott (BKK-járatok ritkítása a járvány tetőpontján), vagy szakmaiatlan kérdésekkel foglalkozott (értelmetlen sebességkorlátozás). 

Még arra is volt ereje, hogy zöldpolitikusként 85 fa kivágásáról rendelkezzen egy személyben. Ha a rendeleteket valaki szemügyre veszi, akkor az látszik, hogy a főpolgármester döntéseinek jelentős része nem a koronavírus-járvánnyal volt kapcsolatos

Vasárnap kora délután egyébként a főváros egy nagyobb előterjesztés-csomagot tett közzé internetes oldalán. Az Origo ezekből szemezgetve megírta, hogy Karácsony javaslatára momentumos politikus kerülhet a Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt. (BVH) igazgatóságába, de a BKV Panoráma Kft. felügyelőbizottsági tagja is Fekete-Győr Andrásék csapatából kerülhet ki. Arról is beszámoltunk, hogy a főpolgármester egyik előterjesztéséből kiderült, Budapest sokkal több pénzt kapott Soros Györgytől, mint amiről a nyilvánosság tudott. 

Nem egyeztet másokkal

Miután Karácsony komoly felhatalmazást kapott a budapesti ügyekben, több ügyben is mellőzte az egyeztetést a kormánypárt politikusaival.

Tegnap a kabinet bejelentette, hogy a főpolgármester bizonytalankodásának ellenére biztosítja a Lánchíd felújítására - még a Tarlós István főpolgármesternek megígért hatmilliárd forintot. Fürjes Balázs szavaiból kiderült, hogy

Karácsony nem tájékoztatta őket a projektről, sőt, az ügy kapcsán neki címzett levelükre sem reagált.  

A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára éppen ezért azt kérte, a főpolgármester működjön együtt a kormányzattal, és döntse el, pontosan mit is akar.