Két héten belül dönthet a parlament a veszélyhelyzet megszüntetéséről

ORBÁN Viktor; KOCSIS Máté; JAKAB Péter
Budapest, 2020. március 30. Orbán Viktor miniszterelnök válaszól Jakab Péternek, a Jobbik frakcióvezetőjének azonnali kérdésére az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 30-án. A második sorban Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Két héten belül megszavazhatja az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet és különleges jogrendi állapot megszüntetését - jelentette be Orbán Balázs keddi sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

"A kabinet a hétfői kormányülésén döntött arról, hogy törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amelyet ha a képviselők támogatnak, akkor megszűnik a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet, és véget ér a különleges jogrendi időszak" - közölte a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára.

Tájékoztatása szerint a két törvényjavaslat közül

  • az egyik a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény hatályon kívül helyezését és a veszélyhelyzet megszüntetését,
  • a másik pedig az azzal összefüggő átmeneti szabályokat tartalmazza.

"Terveik szerint erről az Országgyűlés két héten belül hozhat döntést, így a veszélyhelyzet és a különleges jogrendi állapot június közepén megszűnhet" - mutatott rá az államtitkár.

Ahogy beszámoltunk róla, a Fidesz jelezte, hogy a kormány ma benyújtja a rendkívüli jogrend visszavonásáról szóló javaslatot. Kocsis Máté a párt frakcióvezetője bocsánatkérést vár a baloldali pártoktól és politikusoktól, amiért a legnehezebb időkben támadták és diktatúrázták Magyarországot. "Gyurcsány Ferenctől Szabó Tímeán és Tóth Bertalanon keresztül Jakab Péterig bezárólag kérjenek bocsánatot a baloldali politikusok Magyarországtól és a magyar emberektől a világjárvány idején tanúsított viselkedésükért" - fogalmazott közleményében a politikus.