Varga Judit: Várhatóan június 20-án a veszélyhelyzet megszűnik Magyarországon

Varga Judit, igazságügyi miniszter.
Varga Judit, igazságügyi miniszter.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben példátlan dezinformációs kampány folyt Magyarország ellen, mind a hazai, mind nemzetközi színtéren a lex-COVID törvénnyel és a veszélyhelyzet kihirdetésével kapcsolatban - mondta Varga Judit az általános ügyek tanácsának ülése után. Az igazságügyi miniszter közölte, számtalan európai országnál jóval előbb, várhatóan június 20-án a veszélyhelyzet megszűnik Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Megint bebizonyosodott, hogy a hazai és a brüsszeli baloldal alaptalanul, politikai alapon vádolta a magyar kormányt az elmúlt hónapokban, hiszen kedden benyújtásra kerül az a törvényjavaslat, amellyel az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy szüntesse meg a veszélyhelyzetet.

- mondta Varga Judit igazságügyi miniszter kedden az Európa Tanács Általános Ügyek Tanácsának videokonferenciáját követően.

Az esemény után az igazságügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy

Varga Judit hangsúlyozta: Magyarország sikeresen zárta le a koronavírus elleni védekezés első szakaszát, ami azért volt lehetséges, mert a rendkívüli jogrendnek köszönhetően a magyar kormány gyors és eredményes döntéseket tudott hozni a járvány megfékezésére.

Varga Judit: Nem ez az első alkalom, hogy a magyar kormányt alaptalanul vádolják, de csakúgy, mint eddig annyiszor már, a rólunk terjesztett félrevezető információk most is nyilvánvalóan hamisnak bizonyultak Fotó: Csudai Sándor - Origo

Varga Judit emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt hetekben példátlan dezinformációs kampány folyt Magyarország ellen mind a hazai, mind nemzetközi színtéren a lex-COVID törvénnyel és a veszélyhelyzet kihirdetésével kapcsolatban.

- mutatott rá Varga Judit. A mai napon benyújtásra kerül az Országgyűlés elé az a törvényjavaslat, amely a rendkívüli jogrend visszavonását célozza. Most mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy a veszélyhelyzetben hozott intézkedések nemcsak szükségesek, arányosak és sikeresek, hanem átmeneti jellegűek is voltak - hangsúlyozta a tárcavezető.

Ez a kulcsfontosságú a védekezés második szakaszában

Varga Judit arra is rámutatott, hogy


Az Európai Bizottság holnap bejelentésre kerülő, gazdaságélénkítésre és a következő hétéves uniós költségvetésre vonatkozó csomagjával kapcsolatban Varga Judit kijelentette: a koronavírus gazdasági hatásai minden tagállamot érintik, azonban az egészségügyi válság által leginkább sújtott országok nem esnek egybe a legszegényebbekkel. "Ezért az új gazdaságélénkítési csomag kapcsán kiemelt magyar szempont, hogy a sikeres védekezés nem büntethető a források átcsoportosításával. A fejletlenebb országok felzárkózása továbbra is prioritás, ezért ragaszkodunk a kohéziós források megőrzéséhez" - hangsúlyozta Varga Judit.

Az igazságügyi miniszter továbbá kiemelte, hogy