A Momentum az elmúlt években teljes mértékben belesüppedt a Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett korrupt politikába. Közpénzmilliók a családtagoknak; ismerősök, pártkatonák és megbízható káderek helyzetbe hozása; a lojalitás a szakmaiság felett - ez a Momentum. Most Újpesten próbálnak minden lehetséges pozíciót elfoglalni és bizalmi embereknek juttatni: az elszámolási botrány egyik főszereplője, Veréb László lett a helyi vagyonkezelő vezérigazgató-helyettese.  

A parlamenten kívüli Momentum rendszeresen azzal támadja politikai versenytársait, hogy befolyásukat családtagjaik megsegítésére, és a haveri kör pozícióba helyezésére használják. Pedig, ha valaki alaposabban körbenéz a baloldali párt környékén, akkor azt látja, hogy Fekete-Győr Andrásék tökéletesen belesimultak a 2010 előtti Gyurcsány-féle világ gátlástalan, korrupt osztogató politikájába.  

Közpénzmilliók a Cseh családnak

Még kétéves sem volt a párt, amikor komoly pénzügyi botrányba keveredett. Mint ismert, az országgyűlési választásokon induló szervezetek a központi költségvetésből támogatásban részesülnek. A Momentum a 2018-as kampányra több mint ötszázmillió forint állami támogatást kért és kapott, melynek felhasználásával a választást követően az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felé kellett volna elszámolnia. Ez nem sikerült nekik: hosszas huzavona után végül feltöltötték a kampányköltések számláit a párt honlapjára. Igaz, ezt több esetben is szabálytalanul tették, a támogatások felhasználására előírt határidőt nem tartották be. Így előkerült olyan számla is, amit a választás után állítottak ki, és olyan esetre is fény derült, amikor a fizetési határidő április 8-a utánra esett.

Összességében azonban a közreadott bizonylatokból precízen kirajzolódott, mire is ment a kampánytámogatás, és milyen módszerekkel játszották ki Fekete-Győrék a közpénzt a belső körös vállalkozásoknak. 

A nagy nyertesek között volt Cseh Katalinék családi cége, a Pannónia Nyomda Kft., amely 100-150 millió forint értékben kapott közpénzből megrendeléseket.  

Mindenképpen érdekes, hogy a vállalkozás a kampányidőszak kezdetéig, 2018 januárjáig a momentumos politikus családjának a tulajdonában állt. A társaság ügyvezetője és tulajdonosa

  • 2010. október 21. és 2013. január 25. között Cseh Tibor volt, majd
  • 2013. január 25. és 2018. január 10. között lánya vette át a stafétabotot. 

A cégnek az elmúlt évek mindegyikében átlagosan hatszázmillió forintos éves árbevétele volt. Ennek ellenére a NAV több mint tíz alkalommal rendelt el végrehajtást.

A Momentum EP-képviselője mindenestre nem maradt cég nélkül: a mai napig tulajdonos a Miklósi Product Kft.-ben, amit öccsével üzemeltetnek. A vállalkozás egyébként a cégadatbázis szerint lakásbérbeadás mellett nyomdaipari tevékenységet folytat.

Beismerte a Momentum

Csehék cégének közpénzzel való kitömését még Hajnal Miklós, a párt elnökségi tagja és hegyvidéki önkormányzati képviselője is kénytelen volt elismerni. A hvg-nek nyilatkozva ugyanakkor azt állította, hogy a Pannónia Nyomda a 100-150 millió forintnak "csak" a töredékét kapta.

Cseh Katalinnak, a Momentum EP-képviselőjének volt oka az örömre: családi cégének számlájára 100-150 millió forint közpénz érkezhetettForrás: MTI/Illyés Tibor

Haverok előnyben

A Pannónia Nyomda Kft. mellett a másik befutó a COD Média és Kommunikációs Kft. volt - már, ami a kampánypénzek sikeres lenyúlását illeti. Nagyságrendileg 300-350 millió forint mehetett át a vállalkozáson, nem véletlenül. A társaság tulajdonosai ugyanis egytől egyig momentumosok, párttagok. Ami viszont ennél is furcsább, hogy a céget két héttel a parlamenti választások kampányidőszaka előtt, 2018. február 2-án alapították. 

Így erős a gyanú arra, hogy a vállalkozást célzottan a kampánypénzek "lehívására" hozták létre. 

A cég ügyvezetője és (harmadrészben) tulajdonosa Veréb László, momentumos politikus, akinek ezekben az időkben Dínó Alexandra volt a párja (Dínó tavaly távozott). Érdekes módon Dínóhoz hasonlóan szintén tavaly ment el Sipos Viktória, aki a Momentum pártigazgatójának, Matisz Károlynak a barátnője. Matisz egyébként a kampány alatt pénzügyi igazgató volt a pártban. A négytagú vállalathoz az alapításkor csatlakozott Szabó Kinga Orsolya is, 2018 októberben pedig Liszi Norbert, aki a Momentum egyéni jelöltje volt a győri körzetben a 2018-as választásokon. Érdekesség, hogy a társaság Liszi címére van bejegyezve, pedig ő csak az utolsók közt szállt be a COD Médiába. 

Újpesten folytatják

A parlamenti választáson elért három százalék körüli eredményével nem sok babér termett a Momentumnak, ugyanakkor a tavalyi önkormányzati választáson sikerült bekerülniük néhány önkormányzatba. Ez pedig komoly lehetőséget jelentett a terjeszkedésre - amivel éltek is az ifjú demokraták.

A pártvezetés szemében Újpest kiemelt terep lett, hiszen itt az a Déri Tibor lett a polgármester, aki közismerten jó kapcsolatot ápol a vezető momentumosokkal. Éppen ezért érdemes megnézni, Fekete-Győr András bizalmasa hogyan osztotta el a pozíciókat a városrészben. Ahogy az majd látható lesz, a Momentum-hálózat ott folytatta, ahol abbahagyta: ismerősöket, pártkatonákat és megbízható kádereket hoztak helyzetbe. 

Ennek alátámasztásához nem is kell messzire menni: Déri éppen a napokban - a képviselő-testület megkerülésével - nevezte ki az elszámolási botrány egyik kulcsfiguráját, Veréb Lászlót az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettesének. A kampánypénzekből milliókat kasszírozó momentumos politikus eddig is az önkormányzati cégnél mozgolódott, tavaly október után felügyelőbizottsági elnök lett. Így a polgármester egyszemélyes döntése értelmében - a harmincadik éve környékén járó - párttársa az egyik legbefolyásosabb szereplő lett Újpest legnagyobb bevételű cégénél.

Azt, hogy Veréb komoly felsőkapcsolatokkal rendelkezik, mi sem mutatja jobban, minthogy a párt vezérkara emellett az egyik legfontosabb fővárosi cégbe delegálta. Veréb ugyanis a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK Zrt.) igazgatóságának momentumos tagja lett.

Forrás: Újpesti Önkormányzat

Amúgy a helyi vagyonkezelő igazgatója szintén politikai potentát lett: Déri a volt MDF-es Hock Zoltánt nevezte ki a cég élére. 

Akárcsak az Újpesti Egészségügyi Nonprofit Kft.-nél, ott a korábban az SZDSZ-ben politizáló Ungár Klára lett a befutó, akinek semmilyen egészségügyi végzettsége nincs, közgazdász. A momentumos politikus kis híján az '56-ot ellenforradalomnak tartó MSZP-s Havas Szófiából csinált cégvezetőt, azonban a testületen nem ment volna át az előterjesztés, így azt visszavonta. 

Alacsonyabb szinteken is jól látszik, hogy a momentumos háló mennyire beszőtte Újpestet. Bodrozsán Alexandra kecskeméti momentumos-ellenzéki jelölt előbb a polgármesteri kabinetben lett titkársági referens, majd egy 71 négyzetméteres bérlakást kapott a Déri által vezetett újpesti önkormányzattól. A kerület hivatalos honlapján elérhető adatok szerint Bodrozsán azon a főosztályon dolgozik, amelyiken Gréczy Márton. Nem véletlen a névazonosság: Déri segítője a szexbotrányba keveredő, volt DK-s politikus, Gréczy Zsolt fia. Úgy látszik, Újpesten rengeteg pozíció van, hiszen még Szávay István volt jobbikos parlamenti képviselő feleségének is jutott egy