Két férfi, akik a börtönben barátkoztak össze, kitalálták, hogy migránsokat fognak külföldre csempészni hamis rendszámú autóval.

A vádirat szerint a Bács-Kiskun megyei, 47 éves és 41 éves férfi akkor ismerte meg egymást, amikor mindketten a büntetésüket töltötték. Szabadulásuk után is barátok maradtak, autóbontásból tartották el magukat. Tavaly nyáron elhatározták, hogy szereznek egy autót,

amivel migránsokat csempésznek majd Magyarországon keresztül külföldre.

Ebben segített nekik az egyik ismerősük is, akivel Devecserben vettek egy forgalomból kivont autót. Devecserből úgy mentek Bajára a forgalomból kivont kocsival, hogy egy másik autó rendszámát szerelték rá. A hamis rendszámmal később a 47 éves férfi is használta az autót, majd tavaly, október elején forgalomba helyeztették.

IllusztrációForrás: shutterstock / Készítette: josefkubes

Nem sokkal ezután a két barát és egyelőre ismeretlen társuk Szegedre utazott külön autóval, köztük az új, forgalomba helyeztetett autóval és egy olyannal, amivel még nem közlekedhettek volna hivatalosan. A mostani forgalomból kivont autóra ugyan azt a rendszámot szerelték fel, amit a másikra is korábban. Ebbe az autóba Szegeden a 47 éves férfi, négy Bécsbe tartó török migránst vett fel, akik 1000 eurót fizettek volna nekik, ha eljuttatják őket úticéljukig. A migránsok Szerbia felől, telefonos útmutatás alapján lépték át illegálisan a magyar államhatárt. A férfi a 8. számú főúton haladt, két társa pedig előtte, mindketten külön autóval, hogy az esetleges rendőri ellenőrzést el tudják kerülni a migránsokkal.

IllusztrációForrás: pixabay.com

Egy ajkai járőr felfigyelt a migránsokat szállító autóra. Délelőtt 11 óra körül meg akarta állítani a 8-as úton. A sofőr nem állt meg a rendőr jelzésére, hanem letért az útról egy fás-bokros részre, ahol mindenki kipattant az autóból és elmenekült. A környék átvizsgálása során

a rendőrök megtalálták a migránsokat, eközben a sofőrt az egyik társa felvette a kocsijába, de nem jutottak messzire.

A kora esti órákban egy Herend melletti benzinkúton állították meg őket a rendőrök.

Az Ajkai Járási Ügyészség embercsempészés miatt emelt vádat a két Bács-Kiskun megyei férfi ellen. A vádlottaknak ezen kívül, harmadik társukkal együtt, egyedi azonosító jel meghamisítása miatt is felelniük kell a bíróságon - írta közleményében a Veszprém Megyei Főügyészség.