1432 főre csökkent az aktív fertőzöttek száma szerda reggelre, 41%-uk budapesti

2020.05.27. 07:04

Újabb 22 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3793 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma - írja a kormány hivatalos tájékoztató oldala.

Meghalt újabb 6 idős krónikus beteg. Ezzel 505 főre emelkedett a betegség miatt meghaltak száma, 1856-an pedig már gyógyultan mehettek haza a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1432 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 41%-a, a vírus miatt meghalt emberek 60%-a, a gyógyultak 49%-a budapesti. 430 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen.

Forrás: koronavirus.gov.hu

A védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a járványveszély nem múlt el. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsák az életet.

Továbbra is fontos az általános óvintézkedések betartása. Hétfőtől az óvodák vidéken megnyitottak, az iskolákban pedig a tanév végéig marad a digitális munkarend.  

A kormány az Országgyűlés elé terjesztette a különleges jogrend visszavonásáról szóló javaslatot.

A különleges jogrendnek az elmúlt hetekben jelentős szerepe volt a sikeres védekezésben, mert lehetővé tette a gyors döntéseket és a gyors cselekvést.  

Így más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a járvány berobbanását, a tömeges megbetegedéseket és a többezres haláleseteket.