Interneten hirdetett mobilházakkal és bútorokkal csalt ki több millió forintot egy 14 tagú bűnbanda

2020.05.27. 06:07

Nagyértékű mobilházakat, mobilgarázsokat, munkagépeket, konyhabútort és szerszámokat árultak az interneten csalók, akik olykor több százezres előleget kértek olyan megrendelésekért, amelyet sosem szállítottak le. Volt, akitől egymillió forintot kértek. A bandában mindenkinek megvolt a maga szerepe: volt, aki a hirdetésekért felelt, másnak a beszervezés volt a dolga. 

Az internetes csalók első tagját idén februárban fogták el a rendőrök Borsod megyében, majd márciusban egy szintén hozzájuk köthető budapesti nőt és négy társát kapták el. Május 26-án Budapesten és Hernádon újabb nyolc embert fogtak el.

A csoport népszerű oldalakon hirdetett, többek között mobilházakat, mobilgarázsokat, munkagépeket, konyhabútort árultak. Volt, hogy több százezer, esetenként több mint egymillió forintot kértek előlegként, a rendeléseket pedig sosem szállították ki. 

A csoport felosztva működött: volt, aki a hirdetésekt kezelte, más telefonon egyeztetett a megrendelőkkel, és volt olyan is, akinek az volt a dolga, hogy beszervezze az embereket, akik hajlandóak voltak csak egy-egy ilyen vásárlásért bankszámlát nyitni.

A Békéscsabai Rendőrkapitányság a csalás bűntett miatt folytatott eljárásban tovább vizsgálja, hogy az eddig elfogott gyanúsítottaknak lehettek-e még további társaik, illetve hogy a csoport hány embert károsított meg.