Andrej Babis nem ért egyet a helyreállítási alap javasolt elosztásával

koronavírus korona vírus járvány fertőzés betegség
Prága, 2020. május 24. Pincérek készülnek az újranyitásra a prágai Savoy kávéházban 2020. május 24-én. Csehországban május 25-től újra kinyithatnak az éttermek, amelyek a koronavírus-járvány miatti óvintézkedésekhez igazodva március óta zárva voltak. MTI/EPA/Martin Divisek
Vágólapra másolva!
Andrej Babis cseh miniszterelnök nem ért egyet azzal a kulccsal, amely alapján az Európai Bizottság elosztaná a koronavírus-járvány által sújtott gazdaságok támogatására szánt uniós helyreállítási alapot.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön kiadott nyilatkozatában Babis határozottan elutasítja például, hogy a feltételek között fontos szerepet kapjon a munkanélküliségi mutató.

- írja a cseh kormányfő.

Csehországnak a Prágában nyilvánosságra hozott adatok szerint majdnem 20 milliárd eurót kellene kapnia a 750 milliárd eurós európai mentőcsomagból.

Pincérek készülnek az újranyitásra a prágai Savoy kávéházban 2020. május 24-én. Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Babis nem ért egyet azzal sem, hogy a helyreállítási alap olyan országok gazdaságát támogassa, amelyeknek már hosszabb ideje költségvetési gondjaik vannak, és e gondjaikat a koronavírus-járvány csak még inkább kidomborította.

"Elsősorban azt kellene bebiztosítani, hogy helyzetük a jövőben javulni fog. Az egészséges pénzügyekkel rendelkező országok gazdaságát szintén negatívan érinti a válság, különösen az olyan exportirányultságú gazdaságokat, mint a cseh.

- szögezte le a cseh kormányfő. Szerinte ezért a támogatásoknál a hangsúlyt a beruházásokra és a hiányos infrastruktúra kiegészítésére kell fordítani.

Andrej Babis cseh miniszterelnök Forrás: MTI/EPA/AFP/Ludovic Marin

Az Európai Bizottság elképzelése szerint az összegből a legnagyobb részeket a koronavírus-járvány által leginkább sújtott Olaszország és Spanyolország kapnák.

Csehországra 19,2 milliárd euró jutna. Andrej Babis az Európai Bizottság tervezett elosztási kulcsát határozottan elutasítja. Úgy véli, igazságosabb elosztási rendszerre lenne szükség.

Az uniós terv - fejtette ki Babis - túlságosan nagy eladósodással számol. A cseh kormányfő hangsúlyozta: Brüsszelben követelni fogja, hogy továbbra is maradjon fenn az európai költségvetés elosztásának jelenlegi modellje, amely segíti a gazdaságilag gyengébb tagállamok gyorsabb felzárkózását.