Andrej Babis cseh miniszterelnök nem ért egyet azzal a kulccsal, amely alapján az Európai Bizottság elosztaná a koronavírus-járvány által sújtott gazdaságok támogatására szánt uniós helyreállítási alapot.

Csütörtökön kiadott nyilatkozatában Babis határozottan elutasítja például, hogy a feltételek között fontos szerepet kapjon a munkanélküliségi mutató. Elfogadhatatlan azoknak az uniós államoknak a megbüntetése, amelyeknek a válság ellenére is sikerül alacsonyan tartaniuk a munkanélküliséget" - írja a cseh kormányfő.

Csehországnak a Prágában nyilvánosságra hozott adatok szerint majdnem 20 milliárd eurót kellene kapnia a 750 milliárd eurós európai mentőcsomagból.

Pincérek készülnek az újranyitásra a prágai Savoy kávéházban 2020. május 24-én.Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Babis nem ért egyet azzal sem, hogy a helyreállítási alap olyan országok gazdaságát támogassa, amelyeknek már hosszabb ideje költségvetési gondjaik vannak, és e gondjaikat a koronavírus-járvány csak még inkább kidomborította.

"Elsősorban azt kellene bebiztosítani, hogy helyzetük a jövőben javulni fog. Az egészséges pénzügyekkel rendelkező országok gazdaságát szintén negatívan érinti a válság, különösen az olyan exportirányultságú gazdaságokat, mint a cseh. Arra van szükség, hogy a gazdasági növekedést és a versenyképességet az egész Európai Unióban támogassuk - szögezte le a cseh kormányfő. Szerinte ezért a támogatásoknál a hangsúlyt a beruházásokra és a hiányos infrastruktúra kiegészítésére kell fordítani.

Andrej Babis cseh miniszterelnökForrás: MTI/EPA/AFP/Ludovic Marin

Az Európai Bizottság elképzelése szerint az összegből a legnagyobb részeket a koronavírus-járvány által leginkább sújtott Olaszország és Spanyolország kapnák. Csehországra 19,2 milliárd euró jutna. Andrej Babis az Európai Bizottság tervezett elosztási kulcsát határozottan elutasítja. Úgy véli, igazságosabb elosztási rendszerre lenne szükség.

Az uniós terv - fejtette ki Babis - túlságosan nagy eladósodással számol. A cseh kormányfő hangsúlyozta: Brüsszelben követelni fogja, hogy továbbra is maradjon fenn az európai költségvetés elosztásának jelenlegi modellje, amely segíti a gazdaságilag gyengébb tagállamok gyorsabb felzárkózását.