Az aktív fertőzöttek száma 1311 főre csökkent, 42 százalékuk budapesti

2020.05.28. 07:04

Újabb 23 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3816 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma - írja a koronavirus.gov.hu.

Meghalt újabb 4 krónikus beteg. Ezzel 509 főre emelkedett a betegség miatt meghaltak száma, 1996-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1311 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 42%-a, a meghalt emberek 60%-a, a gyógyultak 48%-a budapesti. Jelenleg 404 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

Forrás: koronavirus.gov.hu

A védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a járványveszély nem múlt el. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsák az életet. Továbbra is fontos az általános óvintézkedések betartása.

A kormány az Országgyűlés elé terjesztette a különleges jogrend visszavonásáról szóló javaslatot. A különleges jogrendnek az elmúlt hetekben jelentős szerepe volt a sikeres védekezésben, mert lehetővé tette a gyors döntéseket és a gyors cselekvést. Így más országokkal ellentétben sikerült elkerülni a járvány berobbanását, a tömeges megbetegedéseket és a többezres haláleseteket.