Dunai hajóbaleset: továbbra sem akar fizetni a Viking az áldozatok rokonainak

Hableány kiemelése, Duna, Hajóbaleset, 2019.06.11.
Vágólapra másolva!
Január óta tudjuk, hogy nem vállalja a felelősséget a Hableány katasztrófájáért sem a Viking Sigyn tulajdonosa, sem a hajót biztosító társaság, és a helyzet azóta sem változott. Pénteken lesz egy éve, hogy a nagy szállodahajó maga alá gyűrte a kis turistahajót, a Hableányt, ami 7 másodperc alatt a mélybe süllyedt. Huszonnyolc ember meghalt, egy dél-koreai utas holttestét még mindig nem találták meg. A dunai hajóbaleset áldozataira emlékeznek az egyéves évfordulón, pénteken a Magyar–Koreai Baráti Társaság és a sétahajót üzemeltető cég szervezésében a tragédia helyszínén, a Margit hídnál - írta meg a Magyar Nemzet.  
Vágólapra másolva!

A Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Hajózási Társaság

május 29-én 10 órától ökumenikus hajós szertartásban emlékezik

a dunai hajóbalesetként elhíresült tragédiára, a dunai hajózás legnagyobb katasztrófájára, amelyben dél-koreai turisták és két magyar hajós halt meg.

Egy hat éves kislány is megfulladt.

"A megemlékezés során hajóval keresik fel a baleset helyszínét, a Margit híd pesti hídfőjét, ahol koszorút helyeznek a vízre az utasok és a legénység emlékére.

A megemlékező szertartás végét hajókürt jelzi, majd a hajó visszatér az indulási kikötőbe.

Pénteken 11 órától ugyancsak megemlékezést tart a Magyar–Koreai Baráti Társaság a Margit híd pesti hídfője déli oldalánál kialakított emlékhelyen" - írta meg a lap.

A Hableányt 2019. június 11-én emelték ki a Dunából Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Hableányt 2019. június 11-én magyar és dél-koreai szakemberek közösen emelték ki a hullámsírból, amely a Magyar Nemzetnek nyilatkozó Csoma Mózes szöuli magyar nagykövet szerint közelebb hozta egymáshoz a két népet, a tragédia óta szoros lelki kapcsolat alakult ki.

– idézte fel a történteket a diplomata a lapnak, majd arra emlékezetett, hogy a tragédia után nem sokkal százak gyűltek össze a tragédia helyszínén, hogy elénekeljék az Arirang című hagyományos koreai népdalt.

A nagykövet szerint a gesztus pozitív visszhangot váltott ki a koreai lakosságban.

7 másodperc, 28 élet

Május 29-én éjszaka, 21 óra után 5 perccel

a Hableány nevű turistahajó 7 másodpercen belül elsüllyedt,

miután ütközött egy nagy szállóhajóval, a Viking Sigynnel, a Margit híd közelében.

A Hableányon 35-en utaztak, 22 nő, 12 férfi és egy 6 éves kislány.

A magyar kapitányon és a szintén magyar matrózon kívül mindenki dél-koreai, és turistaként vagy idegenvezetőként volt a hajón.

Esti sétahajózásra indultak a Duna budapesti szakaszán a hat országot, köztük Magyarországot is érintő körutazásuk egyik programjaként.

Még aznap éjjel előkerültek a hídnál és a különböző pontokon elhelyezett térfigyelő kamerák felvételei, amelyeken valamennyire lehet látni, mi történhetett.

A Viking nekiment a Hableánynak, amelyet a hotelhajó szinte maga alá gyűrt.

Hét túlélő

A boruló hajóról többen közvetlenül a hideg Dunába estek.

Hét embernek sikerült megmenekülnie,

de többen a Hableány fogságában rekedtek.

Szonárkép a Hableányról a Duna fenekén Forrás: Terrorelhárítási Központ

A túlélők közül volt, akit a baleset helyszíne mellett mentettek ki az éppen arra közlekedő hajósok és utasaik, valakit pedig az erős sodrás miatt csak a Duna délebbi szakaszainál lévő hidaknál sikerült kiemelni a vízből. A 4 méter/másodperces sodoródási sebességgel haladó testek ugyanis a tragédiát követő percekben már messze jártak a Hableánytól.

A Viking Sigyn 64 éves, ukrán kapitánya nem állt meg, hogy segítsen, de még csak nem is jelentette a hatóságoknak, hogy mi történt, hanem továbbhaladt, és kikötött az Árpád hídnál, a folyó pesti oldalán.

A balesetet 15 perccel később jelentette be az egyik hajó utasa a rendőrségen.

Börtönben Jurij C.

A magyar nyomozók a Viking kapitányát, Jurij C.-t

halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt

hallgatták ki gyanúsítottként. Őrizetbe is vették, majd június 1-jén letartóztatták a férfit. A bíróság döntése értelmében 15 millió forint óvadékért szabadulhat, ezt azonban az ügyészség megfellebbezte.

Emellett 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt is felelősségre vonnák a férfit, aki a tragédia egyetlen gyanúsítottja lett.

A Budapesti VI. és VII. kerületi Ügyészség tavaly ősszel, november 27-én emelt vádat a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a férfi ellen.

Ősszel folytatódik a tárgyalás

Az ügyészek azt kérték, hogy ítéljék kilenc év börtönbüntetésre és kilenc év vízi járművezetéstől eltiltásra Jurij C-t abban az esetben, ha a Viking kapitánya beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

A május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épületének folyosóján 2019. július 31-én Forrás: MTI/Mónus Márton

Idén tavasszal, március 11-én hallgatták meg a kapitányt a bíróságon, aki

tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, ezzel amellett döntött, hogy legyen tárgyalás.

A koronavírus-járvány miatt a dunai hajóbaleset perét is elnapolták. A lap úgy tudja, szeptember 8-án állhat újra bíró elé a kapitány, és október 14-ére is kitűztek egy tárgyalási napot. Ha Jurij C-t bűnösnek találják, akár 11 évet is kaphat a 28 ember haláláért.

Milliárdokat szeretnének kártérítésként

A Magyar Nemzet arról is ír, hogy több milliárd forintos kártérítési igényt nyújtottak be a Viking River Cruises norvég tulajdonú, svájci székhelyű cégóriásnak. Nemcsak a halálos áldozatok hozzátartozói, de a dél-koreai turisták útját szervező vállalkozás és a Hableányt üzemeltető cég is.

A dél-koreai utazásszervező kétszázmillió dolláros kárigényt nyújtott be, a Panoráma Deck Kft. kártérítési igénye a kétmilliárd forintot is meghaladja már.

A nagy szállodahajó üzemeltetője viszont nem hajlandó fizetni, amit januárban közöltek, és a helyzet azóta sem változott.

A tragikus balesetet okozó Viking Sigyn a visegrádi kikötőben 2019. június 10-én Fotó: Mudra László - Origo

"A Viking River Cruises és brit biztosítója azonban ma már tárgyalni sem akar a Panoráma jogi képviselője, a perben sértetti képviselő Sógor Zsolt ügyvéd szerint.

Hamarosan polgári pereket fognak indítani nemzetközi bíróságokon, vélhetően Svájcban is a Viking ellen.

Az szinte biztosra vehető, hogy a dél-koreai áldozatok hozzátartozói svájci vagy amerikai választott bírósághoz fordulnak kártérítési igényükkel, erre a Viking Sigyn üzemeltetőjének svájci székhelye is feljogosítja őket. A magyar áldozatok hozzátartozói is fordulhatnak svájci vagy amerikai bírósághoz, annak ellenére, hogy magyar állampolgárok voltak az elhunytak és a büntetőeljárás is a magyar jogrend szerint zajlik" - írták.