Félmilliárd forint kárt okozott három férfi szójával

2020.05.28. 09:37

Korábban már lebukott már ezzel, mégis újra szójával akart áfát csalni három férfi. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt indított nyomozást ellenük. 

A gyanúsítottak ezúttal Szlovéniából, szlovák strómanok nevén lévő cégektől vásárolták azt a brazil szóját, amit itthon áfa nélkül adtak tovább üzleti partnereinek. A NAV közleménye szerint a bűnszervezet saját könyvelőirodát tartott fenn az adminisztrációra, ők intézték a banki ügyleteket, az EKÁER-bejelentéseket és a továbbszámlázásokat. Míg korábban céljuk a jogosulatlan áfa-visszaigénylés volt, most a versenytársakkal szembeni piaci előny megszerzése:

ezzel a módszerrel ugyanis a megszokottnál jóval olcsóbban tudtak szóját kínálni felvásárlóiknak. A cégláncolat mintegy félmilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek.

A szinte napra pontosan két évvel ezelőtti akció után a NAV pénzügyi nyomozói a napokban újabb akciót szerveztek. Tizenegy belföldi, és az Eurojust valamint az Europol támogatásával több külföldi helyszínen is kutattak és foglaltak le több mindent.

A nyomozók a bűnszervezet három irányítóját őrizetbe vették és gyanúsítottként hallgatták ki. A Pécsi Járásbíróság a bűnismétlést is figyelembe véve elrendelte a letartóztatásukat. A bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásért akár húsz évet is kaphatnak.