Iskolaőrséget hoz létre a kormány

GULYÁS Gergely
Budapest, 2020. május 28. A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 28-án MTI/kormany.hu/Botár Gergely
Vágólapra másolva!
Iskolaőrség létrehozásáról döntött a kormány - közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a csütörtöki Kormányinfón.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely azt mondta,

az intézkedés mintegy 500 iskolát érint, ebből körülbelül 140-150 szakiskola.

A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 28-án MTI/kormany.hu/Botár Gergely Forrás: MTI/Kormany.Hu/Botár Gergely

Az iskolaőr része lesz a tantestületnek, állandó jelleggel jelen lesz az iskolában - azokban az intézményekben, ahol a legsúlyosabb fegyelmi problémák vannak -, és nagyrészt vélhetően korábbi rendőrök töltik majd be a posztot.

Az iskolaőrnél fegyver nem lesz, de más kényszerítő eszközök lehetnek nála, és intézkedési jogosultsága is lesz.

Kibővítik továbbá azoknak a bűncselekményeknek a körét, amelyeknél a büntethetőség alsó korhatára 12 év, és a pedagógusok sérelmére elkövetett összes bűncselekmény ebbe a körbe tartozik majd - tette hozzá Gulyás Gergely.