Gulyás Gergely: Sikeresen védekeztünk, ezért szüntethető meg a rendkívüli jogrend

PET palack
A PET-ből készült aerogél puha, rugalmas, tartós, nagyon könnyű és könnyen kezelhető
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány elleni védekezés eredményes, sikeres volt, ezért lehet megszüntetni a rendkívüli jogrendet, az egészségügyben azonban fenn kell tartani a járványügyi készültséget - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón.
Vágólapra másolva!

Magyarország olyan szigorú intézkedéseket hozott meg időben, amelyek eredményeként azon kevés ország közé tartozik, ahol a tömeges megbetegedések időszaka nem következett el - mondta a miniszter. Arról is beszélt, hogy

a baloldali pártokra nem számíthattak, nem támogatták az eredményes védekezés feltételeit megteremtő törvényt sem, a védekezésben sem vettek részt, hanem a kormányt és a védekezés irányításában közreműködő szakembereket támadták a veszélyhelyzetben is.

Gulyás Gergely elmondta: az egészségügyi járványügyi készültség azt jelenti, hogy a kórházak irányítási rendszere változatlan marad, a tisztifőorvos és a kormány pedig járványügyi intézkedésekhez elengedhetetlen jogosítványokat kap. Ilyen például szükség esetén az idősek vásárlási idejének fenntartása, vagy a rendezvénytilalom.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Fejlesztéseket generálhat az 5%-os rozsdaövezeti lakásáfa

A rozsdaövezeti rehabilitációról azt mondta Gulyás Gergely, hogy az a gazdaság újraindításának egyik eszköze. Bízik benne, hogy ezekben a térségekben az 5 százalékos lakásáfa komoly mértékben segíti a fejlesztéseket. Már számtalan döntés született arról, hogy az állam hogyan segíti a munka nélkül maradókat - tette hozzá.

A gazdaságvédelem költségvetésének nevezete a jövő évi büdzsét Gulyás Gergely, aki szerint ma még nem lehet megmondani, milyen hatása lesz a koronavírus-járványnak a gazdaságra, nagy a bizonytalanság ezzel kapcsolatban. A jövő évi költségvetésben egy nagy gazdaságvédelmi alap van, ez segít, hogy új munkahelyeket teremtsenek a megszűnő álláshelyek helyett - magyarázta.

Kiemelte:

a kormány az önkormányzatokra partnerként tekint, szeretnék, ha nem csökkennének a nekik jutó források, ezért szerepel a rájuk vonatkozó fejezetben 858 milliárd forint támogatás, ami 16 százalékkal több, mint 2020-ban.


Megjegyezte: a szolidaritási adó nem azt jelenti, hogy az állam elvesz forrásokat, hanem a gazdagabb önkormányzatok adják ezt az összeget a szegényebbeknek.

Iskolaőrséget vezetnek be

Az iskolaőrök Iskolaőrség létrehozásáról döntött a kormány - közölte a Miniszterelnökség vezetője. Az intézkedés mintegy 500 iskolát érint, ebből körülbelül 140-150 szakiskola. Az iskolaőr része lesz a tantestületnek, állandó jelleggel jelen lesz az iskolában - azokban az intézményekben, ahol a legsúlyosabb fegyelmi problémák vannak -, és nagyrészt vélhetően korábbi rendőrök töltik majd be a posztot.

Az iskolaőrnél fegyver nem lesz, de más kényszerítő eszközök lehetnek nála, és intézkedési jogosultsága is lesz.

Kibővítik továbbá azoknak a bűncselekményeknek a körét, amelyeknél a büntethetőség alsó korhatára 12 év, és a pedagógusok sérelmére elkövetett összes bűncselekmény ebbe a körbe tartozik majd - közölte a tárcavezető.

Szigorú szabályok mellett megtarthatók a trianoni megemlékezések

A Trianon századik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezések június 3-7. között szigorú szabályok mellett megtarthatók - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kiemelte:

június 4-én az Országgyűlés emlékülést tart, ezen a köztársasági elnök mond beszédet. Más eseményeket is szerveznek, a miniszterelnök is beszédet tart majd.

Hozzátette: a trianoni emlékmű átadását viszont elhalasztják, erre augusztus 20-án kerülhet sor.

A száz éve történt esemény nemzeti tragédia, és nincs más nemzet, amely hasonló csonkolást túlélt volna. Ugyanakkor ma Magyarország erősebb, mint bármikor az elmúlt száz évben, a nemzeti közösségek túlélték a többszöri elnyomást, a nemzetpolitikát új alapokra helyezték, és a kapcsolatok ma sokkal élénkebbek a nemzetrészekkel - fogalmazott Gulyás Gergely.

Betiltják az egyszer használatos műanyagokat

Forrás: flickr.com

2021. július 1-jével tiltják be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat - közölte Gulyás Gergely. A betiltást úgy kell megtenni, hogy az - különösen a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben - ne veszélyeztessen munkahelyeket. 15 mikron felett fogják betiltani az egyszer használatos műanyagok gyártását.

A miniszter megjegyezte, hogy az ágazatban tízmilliárd forintot bocsátanak a vállalkozások rendelkezésére a technológiaváltás érdekében.