1300-ra csökkent az aktív koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

2020.05.29. 07:26

Újabb 25 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3841 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Meghalt újabb 8 krónikus beteg. Ezzel 517 főre emelkedett az áldozatok száma, 2024-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1300 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 42%-a, az áldozatok 59%-a, a gyógyultak 48%-a budapesti. 384 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

Forrás: koronavirus.gov.hu

A védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a járványveszély nem múlt el. Az a célunk, írja a kormányzati tájékoztató portál, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet. Továbbra is fontos az általános óvintézkedések, különösen a védőtávolság betartása.  Mától Budapesten is megnyithatnak az éttermek, a vendéglátóhelyek, és már látogathatóak a szabadtéri kulturális és sportrendezvények.

Forrás: koronavirus.gov.hu

A kormány az Országgyűlés elé terjesztette a különleges jogrend visszavonásáról szóló javaslatot. A különleges jogrendnek az elmúlt hetekben jelentős szerepe volt a sikeres védekezésben, mert lehetővé tette a gyors döntéseket és a gyors cselekvést. Így más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a járvány berobbanását, a tömeges megbetegedéseket és többezres haláleseteket. A járványveszély azonban nem múlt el, ezért a járványügyi készültséget a veszélyhelyzet után is fenn kell tartani.

Az elmúlt 24 órában meghalt betegek anonim adataiForrás: koronavirus.gov.hu