Egy évvel a Dunai hajótragédia után is gyászolnak a családok

2020.05.29. 10:36

Szinte ki sem tette a lábát a szolnoki otthonából a Hableány matrózának édesanyja az elmúlt egy évben, de a Hableány katasztrófájának mai megemlékezésére mindenképpen elmegy – tudta meg a Blikk. Az egyik legsúlyosabb dunai hajókatasztrófa pont ma egy éve történt. Egy nagy szállodahajó, a Viking Sigyn ütközött neki a jóval kisebb Hableány sétahajónak. A tragédiában 28 ember halt meg, köztük a kishajó kétfős személyzete.

Néha álmodom a fiamról, olyankor újra látom őt, amikor még gyerek volt, és gondtalanul, kacagva hintázik. Szeretek álmodni, mert közben minden olyan valóságosnak tűnik. Csak az ébredés keserű, mert szembesülök a valósággal mondta a Blikknek a balesetben meghalt matróz édesanyja.

"Pénteken megyek a kisebbik fiammal, Tiborral a megemlékezésre, viszünk egy koszorút Jani emlékére. A nap minden percében gondolok rá. Az éjjeliszekrényemen őrzöm a fotóját, azzal szoktam beszélgetni. Nem baj, hogy nem válaszol, már nagyon várom, hogy én is utána menjek. Mert hiszem, hogy abban a másik világban, ahol ő most van, találkozni fogunk  – tette hozzá.

Így búcsúztak el a Hableány matrózától és kapitányától a tragédia utánFotó: Polyák Attila - Origo

A Hableány kapitánya tapasztalt hajós volt, családja természetesen őt is gyászolja. 
Felkavaró ez az időszak, nagyon nehéz, mert feltörnek az emlékek – mondta a Blikknek a kapitány lánya. A férfi halála a kollégáinak is nagy fájdalmat okozott.
"Vele mindig szívesen dolgoztak a kollégái, a hajóvezetés szerelmese volt, felelősségteljes ember" – mondta egyikük.