Csütörtökig 10 500 cég pályázott munkahelyvédelmi támogatásra. A támogatás elérésének a határidejét augusztus 31-ig kitolta a kormány - hangzott el az Operatív Törzs tájékoztatóján. Kiderült az is, hogy a munkaadók 137 ezer főre igényeltek támogatást, közülük már több mint 90 ezer ember kapott is, a többiek kérelme elbírálás alatt van. Arról is beszéltek, hogy az autós könnyűzenei koncertek és a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezések (június 3. és 7. között) megtarthatók a kormány döntése értelmében. 

Augusztus 31-ig meghosszabbítják a munkahelyvédelmi bértámogatási programot - jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján. Mint mondta, a kormány komplex intézkedéscsomagot alkotott, hogy helyreállítsa a koronavírus-járvány által felborított gazdaságot, illetve segített a családoknak és munkavállalóknak. 

A munkahelyvédelmi bértámogatás lényege, hogy a munkavállalók csökkentett munkaidőben tudnak dolgozni, a kieső béreket a kormány pótolja. Csütörtökig 10 500 cég pályázott munkahelyvédelmi támogatásra - számolt be az államtitkár. Az adott munkahelyen a munkaadóknak lehetővé vált az egyszerű átcsoportosítás is – tért ki rá Bodó Sándor. A munkaadók 137 ezer főre igényeltek támogatást, közülük már több mint 90 ezer ember kapott is, a többiek kérelme elbírálás alatt van - tette hozzá.

A munkaadók már 137 ezer főre igényeltek támogatástForrás: MTI/Rosta Tibor

Hetvenezer új munkahelyet teremtenének

Munkahelyteremtő programot is indított a kormány, ezzel hetvenezer új munkahelyet tudnak teremteni, erre 84 milliárd forint áll rendelkezésre – hangsúlyozta Bodó Sándor.  Hat hónapig a kormány biztosítja a bértámogatást, majd három hónapon keresztül a munkaadó. A személyenkénti támogatás összege legfeljebb havi bruttó 200 ezer forint lehet. Ez a munkavállalóknak havonta nettó 112 ezer forint bértámogatást jelent, kilenc hónap alatt pedig több mint egymillió forintot. Már 3200 munkavállalóra adtak be igényt a cégek az elmúlt pár napban. Többnyire kis- és mikrovállalkozásokról van szó. Leginkább a vendéglátás, a turizmus, az építőipar és a kereskedelem területéről érkeztek az igénylések.  A cégek a támogatás segítségével vissza tudják venni a korábban elbocsátott dolgozóikat. Az áprilisi mélypont óta, több ágazatban is újra megindult az élet, nagy az igény a munkaerőre - tette hozzá. A Munka.hu oldalon találhatnak választ kérdéseikre az érintettek a programokkal kapcsolatban.

A veszélyhelyzet idején az egészségügyi vizsga bemutatása nélkül is lehetőség volt jogosítványt szerezni. A veszélyhelyzet megszűnése után nem kell pótolni a vizsgát azoknak, akik ekkor szereztek jogosítványt.

Több mint 2000-en meggyógyultak már

Müller Cecília elmondta, az elmúlt 24 órában újabb 25 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3841 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, és meghalt újabb nyolc krónikus beteg. Ezzel 517 főre emelkedett a meghaltak száma, de mindössze 4 százalékuknak nem volt alapbetegsége. 

Mára már 2024-en meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1300 főre csökkent, ebből 42 százalék budapesti, 52 százalék vidéki. Jelenleg 384 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette a tisztifőorvos. Budapesten a százezer főre eső megbetegedések száma 104, Pest megyében 43 – szólt a területi megoszlásról. 

Mint láthatjuk, számottevően nem nő az új fertőzöttek száma, és nem érkezett újabb bejelentés megbetegedésről egyik idősotthonból sem 

 – hangsúlyozta Müller Cecília. – Abban bízunk, hogy továbbra is alacsony lesz az új fertőzések száma, hiszen a járvány lecsengőben van – tette hozzá.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a világszerte regisztrált közel hatmillió eset mutatja, a világjárvány továbbra is tart, és a halálozások száma is növekszik. A vírus már Oroszországban, Indiában és Peruban is drasztikusan terjed. 

A tisztifőorvos megemlítette, hogy május 31-én van a dohányzásmentes világnap. Ennek kapcsán kifejtette, hogy a dohányzás a tüdőrák kialakulásának nagy hányadáért felelős, és a szív-érrendszeri megbetegedések jelentős részét is okozza. A dohányzóknak ezért minden szerve veszélyben van - hangsúlyozta Müller Cecília. A dohányzás minden negyedik másodpercben okoz egy halálesetet a világon – hívta fel rá a figyelmet tisztifőorvos,  ezért Magyarország már 2012-ben létrehozta a nemdohányzók védelmét szolgáló törvényt. Müller Cecília szerint országos konszenzus övezi ezeket a rendelkezéseket. A tapasztalatok szerint az emberek elfogadták ezt a jogszabályt.

Indul a magyar lélegeztetőgép-gyártás

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, az Operatív Törzs utasítására hetekkel ezelőtt megkezdődött egy magyar fejlesztésű lélegeztetőgép fejlesztése, ennek gyártása most elindul, a tervek szerint naponta tíz darabot fognak gyártani. Egy új rendelet értelmében már a szlovén állampolgárok is beléphetnek Magyarországra, ha legfeljebb 24 órát tartózkodnak hazánkban, ha viszont tüneteket észlelnek, karanténba kell vonulniuk - ismertette.

Az autós könnyűzenei koncertek és a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezések (június 3. és 7. között) megtarthatók a kormány döntése értelmében, utóbbinál kérik, hogy tartsanak másfél méteres távolságot egymástól a résztvevők. 

A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését már 946-an használják aktívan, és ma 10 763 karantén van érvényben. 

Rémhírterjesztés ügyében eddig összesen 110 esetben kezdeményezett büntetőeljárást a rendőrség – jelezte.

Személyforgalom esetén a belépőoldalon Nagylak, Röszke, Csengersima határátkelőhelyeken is egyórás várakozásra kell számítani – mondta el a rendőr alezredes.

Lecsengőben van a hazai járványFotó: Csudai Sándor - Origo

Csak egészséges gyermek menjen óvodába

Müller Cecília a közelgő gyermeknap kapcsán elmondta, hogy szabadtéren lehet már rendezvényeket tartani. A tisztifőorvos arra kérte az embereket, hogy az egy háztartásban lakók maradjanak együtt, és ne keveredjenek másokkal.  Felhívta a higiénés szabályok betartására is a tisztifőorvos a figyelmet, és kiemelte, csak egészséges emberek menjenek rendezvényekre, a szülők pedig fertőtlenítsék rendszeresen a gyerekek kezét. 

Az újra nyitó óvodákkal kapcsolatban Müller Cecília kiemelte, csak egészséges szülő egészséges gyermeke menjen óvodába. Elmondta, hogy a megfelelő fertőtlenítés megtörtént az óvodákban. Müller Cecília kérte, hogy az óvodákban is kerüljék a zsúfoltságot, egyszerre egy szülő adja be gyermekét az óvodába, ha lehet.  Nagyon sok tapasztalatot nyert hazánk és az egész világ az utóbbi hónapokban, így a vírus új hullámára már felkészülten tudunk várni  - fogalmazott a tisztifőorvos. Mint mondta, az egészségügyi hálózat minden részére kiterjed a felkészültség.

Bujákon 11 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, ez két fő pozitivitásával kezdődött, majd a többi megbetegedettet a kontaktkutatás során ismerték fel. Jelenleg a 11 fő közül ötöt ápolnak kórházban, egyikük otthon gyógyul, és öten pedig tünetmentesek - számolt be.

Meg kellett semmisíteni a Brüsszelből érkezett maszkokat

Az Origo kérdésére Kiss Róbert megerősítette, hogy az Európai Bizottság által küldött rossz minőségű maszkokat meg kell semmisíteni. 

Erről részletesen itt írtunk.

Müller Cecília a szűrővizsgálatokról azt mondta, hogy azokat folyamatosan indítják újra, és természetesen helybe is fognak majd menni. Budaörsön gyorsteszttel végeztek vizsgálatot, ami pozitivitást mutatott az óvónőknél, de a PCR-teszt után már nem - mondta kérdésre Müller Cecília. Óvodák és bölcsődék nyitásához nem szükséges laboratóriumi vizsgálatok végzése