Augusztus végéig lehet pályázni munkahelyvédelmi bértámogatásra

Makó, 2019. szeptember 17. A Ducor Ipari Bt. új gyártócsarnoka az átadóünnepség napján Makón 2019. szeptember 17-én. A cég 3,2 milliárd forintos beruházással - 65 új munkahelyet létrehozva - bővíti kórházi, iskola- és irodabútor, valamint iskolai táblagyártó kapacitását, amelyhez a kormány 634 millió forint támogatással járul hozzá. Az új, kétszintes, összesen 8 ezer négyzetméteres gyártócsarnokban döntően a német hadsereg számára gyártanak kaszárnyabútorokat. Az ASS-cégcsoport, amelyhez a Duocor Ipari Bt. is tartozik, a bajorországi Stegner család tulajdona, és Németország egyik vezető iskola- és kaszárnyabútor-szállítója. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Csütörtökig 10 500 cég pályázott munkahelyvédelmi támogatásra. A támogatás elérésének a határidejét augusztus 31-ig kitolta a kormány - hangzott el az Operatív Törzs tájékoztatóján. Kiderült az is, hogy a munkaadók 137 ezer főre igényeltek támogatást, közülük már több mint 90 ezer ember kapott is, a többiek kérelme elbírálás alatt van. Arról is beszéltek, hogy az autós könnyűzenei koncertek és a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezések (június 3. és 7. között) megtarthatók a kormány döntése értelmében. 
Vágólapra másolva!

- jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján. Mint mondta,

A munkahelyvédelmi bértámogatás lényege, hogy a munkavállalók csökkentett munkaidőben tudnak dolgozni, a kieső béreket a kormány pótolja.

- számolt be az államtitkár. Az adott munkahelyen a munkaadóknak lehetővé vált az egyszerű átcsoportosítás is – tért ki rá Bodó Sándor.

- tette hozzá.

A munkaadók már 137 ezer főre igényeltek támogatást Forrás: MTI/Rosta Tibor

Hetvenezer új munkahelyet teremtenének

Munkahelyteremtő programot is indított a kormány, ezzel hetvenezer új munkahelyet tudnak teremteni, erre 84 milliárd forint áll rendelkezésre – hangsúlyozta Bodó Sándor.

Már 3200 munkavállalóra adtak be igényt a cégek az elmúlt pár napban. Többnyire kis- és mikrovállalkozásokról van szó. Leginkább a vendéglátás, a turizmus, az építőipar és a kereskedelem területéről érkeztek az igénylések.

- tette hozzá. A Munka.hu oldalon találhatnak választ kérdéseikre az érintettek a programokkal kapcsolatban.

A veszélyhelyzet idején az egészségügyi vizsga bemutatása nélkül is lehetőség volt jogosítványt szerezni. A veszélyhelyzet megszűnése után nem kell pótolni a vizsgát azoknak, akik ekkor szereztek jogosítványt.

Több mint 2000-en meggyógyultak már

Müller Cecília elmondta, az elmúlt 24 órában újabb 25 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3841 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, és meghalt újabb nyolc krónikus beteg.

Mára már 2024-en meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1300 főre csökkent, ebből 42 százalék budapesti, 52 százalék vidéki. Jelenleg 384 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette a tisztifőorvos. Budapesten a százezer főre eső megbetegedések száma 104, Pest megyében 43 – szólt a területi megoszlásról.

– hangsúlyozta Müller Cecília. – Abban bízunk, hogy továbbra is alacsony lesz az új fertőzések száma, hiszen a járvány lecsengőben van – tette hozzá.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a világszerte regisztrált közel hatmillió eset mutatja, a világjárvány továbbra is tart, és a halálozások száma is növekszik.

A vírus már Oroszországban, Indiában és Peruban is drasztikusan terjed.

A tisztifőorvos megemlítette, hogy május 31-én van a dohányzásmentes világnap. Ennek kapcsán kifejtette, hogy a dohányzás a tüdőrák kialakulásának nagy hányadáért felelős, és a szív-érrendszeri megbetegedések jelentős részét is okozza. A dohányzóknak ezért minden szerve veszélyben van - hangsúlyozta Müller Cecília. A dohányzás minden negyedik másodpercben okoz egy halálesetet a világon – hívta fel rá a figyelmet tisztifőorvos,

Müller Cecília szerint országos konszenzus övezi ezeket a rendelkezéseket. A tapasztalatok szerint az emberek elfogadták ezt a jogszabályt.

Indul a magyar lélegeztetőgép-gyártás

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, az Operatív Törzs utasítására hetekkel ezelőtt megkezdődött egy magyar fejlesztésű lélegeztetőgép fejlesztése, ennek gyártása most elindul, a tervek szerint naponta tíz darabot fognak gyártani.

- ismertette.

Az autós könnyűzenei koncertek és a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezések (június 3. és 7. között) megtarthatók a kormány döntése értelmében, utóbbinál kérik, hogy tartsanak másfél méteres távolságot egymástól a résztvevők.

Rémhírterjesztés ügyében eddig összesen 110 esetben kezdeményezett büntetőeljárást a rendőrség – jelezte.

Személyforgalom esetén a belépőoldalon Nagylak, Röszke, Csengersima határátkelőhelyeken is egyórás várakozásra kell számítani – mondta el a rendőr alezredes.

Lecsengőben van a hazai járvány Fotó: Csudai Sándor - Origo

Csak egészséges gyermek menjen óvodába

Müller Cecília a közelgő gyermeknap kapcsán elmondta, hogy szabadtéren lehet már rendezvényeket tartani. A tisztifőorvos arra kérte az embereket, hogy az egy háztartásban lakók maradjanak együtt, és ne keveredjenek másokkal.

Felhívta a higiénés szabályok betartására is a tisztifőorvos a figyelmet, és kiemelte, csak egészséges emberek menjenek rendezvényekre, a szülők pedig fertőtlenítsék rendszeresen a gyerekek kezét.

Az újra nyitó óvodákkal kapcsolatban Müller Cecília kiemelte, csak egészséges szülő egészséges gyermeke menjen óvodába. Elmondta, hogy a megfelelő fertőtlenítés megtörtént az óvodákban. Müller Cecília kérte, hogy az óvodákban is kerüljék a zsúfoltságot, egyszerre egy szülő adja be gyermekét az óvodába, ha lehet.

- fogalmazott a tisztifőorvos. Mint mondta, az egészségügyi hálózat minden részére kiterjed a felkészültség.

Bujákon 11 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, ez két fő pozitivitásával kezdődött, majd a többi megbetegedettet a kontaktkutatás során ismerték fel.

- számolt be.

Meg kellett semmisíteni a Brüsszelből érkezett maszkokat

Az Origo kérdésére Kiss Róbert megerősítette, hogy

az Európai Bizottság által küldött rossz minőségű maszkokat meg kell semmisíteni.

Erről részletesen itt írtunk.

Müller Cecília a szűrővizsgálatokról azt mondta, hogy azokat folyamatosan indítják újra, és természetesen helybe is fognak majd menni. Budaörsön gyorsteszttel végeztek vizsgálatot, ami pozitivitást mutatott az óvónőknél, de a PCR-teszt után már nem - mondta kérdésre Müller Cecília. Óvodák és bölcsődék nyitásához nem szükséges laboratóriumi vizsgálatok végzése