Orbán Viktor újabb nemzeti konzultációt hirdetett meg

Orbán Viktor
Budapest, 2018. január 19. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. január 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök szerint mindenki elvégezte a munkáját a mostani koronavírus-járványban, ami sikerhez vezetett. A kormányfő szerint az emberek akkor fognak össze, ha látják értelmét az intézkedéseknek. Orbán Viktor szerint ebben segít a nemzeti konzultáció, ahol az emberek hallathatják a hangjukat, és a kormány egyetértési pontokat hozhat létre, ami az intézkedések támogatottságához vezet. Ezért a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában bejelentette, hogy új Nemzeti Konzultációt hirdetnek a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról.
Vágólapra másolva!

- mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, kifejtve, hogy 1990-ben nem sikerült az országot megújító változást elérni, miután legyőzték a kommunistákat.

Más országokban új alkotmányt hoztak létre, amivel a múlt vesztett és a jövő nyert, de hazánkban ez nem így volt. Ezért 2010-ben a kétharmados győzelem után a miniszterelnök biztos volt benne, hogy le kell zárni ezt a küzdelmet. Ekkor megalkották Magyarország Alaptörvényét, és azóta a jövővel foglalkoznak.

Válság közepén voltunk

A kormányváltáskor egy válság közepén volt az ország – mondta a miniszterelnök, és kifejtette, amint beütött a baj, azok is a jobboldalra szavaztak, akik nem kedvelik, mert ez az oldal tűnt alkalmasnak a bajok kezelésére. Orbán Viktor elmondta,

A miniszterelnök úgy gondolta, hogy Matolcsy György megközelítése segítségével más utat kell választani. Ekkor a kormány megcsinálta a gazdaságvédelmi programot.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy őt úgy nevelték, hogy egy nagy nemzet gyerekének tartsa magát, ezért végső célként az tartja a kormányzás feladatának, hogy a magyarok büszkék lehessenek a nemzethez tartozásukra.

- fejtette ki a kormányfő, aki szerint a magyarok elfogadták, hogy csak munkával lehet boldogulni, így hazánk Európa egyetlen igazi munkaalapú társadalma, ami sikeressé teszi.

Nemzeti konzultációt hirdetett a kormányfő (korábbi felvétel) Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az egyik legjobb döntés

A kormányfő úgy fogalmazott, az elmúlt tíz év egyik legjobb döntése volt a rendkívüli jogrend bevezetése, mert egy járványügyi helyzetben az egyik legfontosabb tényező a gyorsaság, a mielőbbi döntések, ezt tette lehetővé.

- tette hozzá. Most már a járvánnyal szembeni első csatát megnyertük, ezért a kormány nem alkothat többé olyan rendeleteket a törvények helyett – vagyis visszaadják a jogot a parlamentnek. Azonban – hangsúlyozta a miniszterelnök – fel kell készülnünk a vírus második hullámára, amely lehet, hogy ősszel lesz, ekkor hasonlóan kell cselekedni.

- jelentette ki Orbán Viktor. A második hullámtól függetlenül arra is fel kell készülnünk, hogy egy-egy lokalizált térben, például egy kórházban vagy idősotthonban a járvány lecsengő szakaszában is felszaporodhatnak a fertőzött esetek: emiatt jelölt ki egy különleges egységet az operatív törzsön belül.

Ezt jelenti a járványügyi készültség

A miniszterelnök szerint a baloldal problémája, hogy szerintük 2010 óta diktatúra van, amit a veszélyhelyzet alatt megint bevezettek, és továbbra is azt gondolják, hogy diktatúra van.

– mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint azért nem volt tömeges járvány, mert időben hoztak döntéseket, példátlan összefogás volt hazánkban, és kiváló szakemberei vannak az egészségügyben az országnak.

A miniszterelnök a rádióinterjúban együttérzését fejezte ki a múlt heti Deák téri kettős gyilkosság áldozatai hozzátartozóinak.

"Hiába fogtuk el azonnal az elkövetőket, ez nem adja vissza az életüket" - mondta.

Újabb nemzeti konzultáció indul

A miniszterelnök szerint mindenki elvégezte a munkáját, ami sikerhez vezetett. A kormányfő szerint az emberek akkor fognak össze, ha látják értelmét az intézkedéseknek. Orbán Viktor szerint ebben segít a nemzeti konzultáció, ahol az emberek hallathatják a hangjukat, és a kormány egyetértési pontokat hozhat létre, ami az intézkedések támogatottságához vezet.

Ezért a miniszterelnök bejelentette, hogy új Nemzeti Konzultációt hirdetnek a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról.

Ebben meg fogják kérdezni azt is, mi az emberek véleménye Soros György tervéről az örök törlesztésű kötvényekkel kapcsolatban.

Orbán Viktor arra is kitért, annyi gondunk-bajunk van Magyarországon jelenleg – elég csak a Deák téri késelésre gondolni –, hogy kevés energia jut figyelni kívülre. Az unióban 750 milliárd eurónyi csomagot tettek közzé, a vírus okozta károk enyhítésére.

- fejtette ki. Jelezte, ez azt is jelenti, ha egy ország nem tud törleszteni, akkor a többinek kell hozzájárulnia a visszafizetéshez. – Azt javaslom, hogy ezt higgadtan tanulmányozzuk, és döntsük el, akarunk-e ilyen útra lépni – mondta Orbán.

Hamarosan mindenki megkapja a konzultációs kérdéseket Forrás: MTI/Beliczay László

Abszurd szétosztási rendszer

– hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. Hozzátette, Magyarország elkezdte ledolgozni a korábbi évszázadok hátrányát, a magyar gazdaság jó úton van, jó ütemben halad.

A költségvetés a jövőre vonatkozó előrejelzésekre épül, így mindig hordoz valamennyi bizonytalanságot – mondta a miniszterelnök, aki szerint meg kell érezni, hogy mi fog történni a jövőben, amikor a büdzsét készítik. Orbán Viktor kifejtette, a költségvetés megalapozott, és ha végigcsináljuk a gazdaságvédelmi tervet, akkor nemcsak jó évünk, hanem fantasztikus évünk is lehet 2021-ben.