Egy hónapja nem volt ennyi új fertőzött Svédországban, csúcson a halálozási arány is

2020.05.29. 19:29

Egy hónapja nem regisztráltak annyi új koronavírus-fertőzöttet Svédországban, mint pénteken. Május 29-én 794 új esetet jelentettek és 84-en haltak meg. Utoljára április 30-án volt ennél több új beteg. A Magyarországgal nagyjából azonos népességű, de jóval kisebb népsűrűségű országban már 36 476 elismert koronavírusos van, és eddig a hivatalos adatok szerint 4350-en haltak meg. 

Az Oxfordi Egyetem és a Global Change közös felmérése szerint a lakosság arányához viszonyítva Svédországban haltak meg a legtöbben az elmúlt héten. Pedig a valóságos áldozatok száma valószínűleg ennél is magasabb, a svéd statisztikai hivatal adatai szerint ugyanis március 23. és május 3. között 4 ezerrel haltak meg többen, mint az előző években,miközben ebben az időszakban az elismert koronavírusos halálozások száma csak 2600 volt.

Vagyis a valóságban már 6 ezer fölött lehet az áldozatok száma.

Svédországban csak a súlyos, kórházba került betegeket tesztelik, az egy fertőzöttre jutó tesztek száma átlagban kevesebb mint 7 (Magyarországon 47), ez is mutatja, hogy nagyon keveset tesztelnek.

A svéd kormány tudatosan elengedte a járványt, azt mondva, hogy nem akarja leállítani a gazdaságot, ezért a nyájimmunitás kialakítására törekszik. Nyájimmunitás nem alakult ki, rengeteg a halott, és az előrejelzések szerint akár 10 százalékkal is visszaeshet a svéd gazdaság - vagyis teljes kudarc a baloldali svéd kormány cselekvési terve.

Több ellenzéki párt vezetője is élesen bírálta Stefan Löfven miniszterelnököt, aki szerintük nem vállalja a felelősséget a kormányzásért és megpróbál a régiókra mutogatni.