Tevecsikó született a budapesti állatkertben

tevecsikó budapesti állatkert
Vágólapra másolva!
Tevecsikó született a Budapesti Állatkertben péntek hajnalban. A fiatal nőstényt már a nagyközönség is láthatja.
Vágólapra másolva!

Május 29-én pénteken hajnalban gyermekáldás volt az Állatkertünkben látható kétpúpú tevéknél: Iringó, a 13 esztendős tevekanca egy aranyos tevecsikónak adott életet - írja közleményében a Budapesti Állatkert.

tevecsikó budapesti állatkert Forrás: Bagosi Zoltan/Bagosi Zoltan

A közelmény szerint a kislánynak bizonyult jövevény – ahogy az a tevéknél szokás - néhány órán belül lábra is állt, és elkezdte keresni az emlőket.

Tapírbébi és hatyúfiókák is születtek

Mint írják, a tevék viszonylag hosszú ideig, 13 hónapig vemhesek, viszont a hosszú vemhességi időhöz mérten az újszülöttek eléggé fejlettek, súlyuk átlagosan 35 kilógramm körül szokott lenni. A most született kicsi pontos súlyát még nem mérték le, mert nem akarták feleslegesen zavarni őt és az anyaállatot, de ránézésre megfelelő fejlettségűnek tűnik.

Az újszülött tevéknek kezdetben még nincsenek púpjaik, hiszen, ha már lennének, az nagyon megnehezíteni a világra jövetelüket. A púpok helyén tehát ilyenkor még csak üres „bőrtasakok" vannak, amelyeket később tölt majd ki a zsírszövet.

A közelmény emlékeztet, hogy

a tevecsikón kívül az állatkertben több más állat is világra jött az elmúlt hetekben-hónapokban.

Érdemes meglátogatni például a tapír kislányt, a fekete hattyú fiókákat, vagy éppen a vadkutya kölyköket. És persze ott vannak még a korábban született, de még most is gyereknek számító állataink, akik közül természetesen Arun, a kiselefánt örvend a legnagyobb népszerűségnek - írják.

Május 20-án nyitott újra az állatkert

Azt is hozzáteszik, hogy mivel nemrégiben szerte Európában újraindultak az állatkertek közötti állatszállítások, végre megérkezett az első aranyszőrű takinunk is.

– Takinokkal ugyan korábban is foglalkoztunk, először szecsuáni, majd utóbb mismi takint láthattak látogatóink. Most viszont, az európai állatkertek közötti együttműködés részeként az aranyszőrű takinokból alakítunk ki egy tenyésztriót, amely reményeink szerint idővel majd szaporodni is fog. Az első állat már meg is érkezett, és a nagyközönség is láthatja - számolt be az intézmény.

A hatvanhat napnyi zárva tartást követően, az Állatkert május 20-án nyitott újra,

az intézmény most még bizonyos megelőző intézkedések mellett, azok betartásával látogatható.

Az itézmény felhívta a figyelmet arra is, hogy érdemes az ezzel kapcsolatos tudnivalókat a honlapjukon tanulmányozni, hiszen ezek érintik a jegyvásárlás módját, a napi látogatószámot, az egyes bemutatóhelyek láthatóságát, illetve a különféle programokat is.