Megvan, hogy mikortól indulhatnak charterjáratok a tengerpartra

koronavírus turizmus Horvátország tengerpart Dubrovnik
This picture taken on May 17, 2020, shows Banje beach in front of old town of the southern Croatian city of Dubrovnik, as the country eases lockdown measures taken to curb the spread of the COVID-19 pandemic, caused by the novel coronavirus. (Photo by DENIS LOVROVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Az utazási irodák az egészségügyi és adminisztratív szabályokat figyelembe véve, július elején tervezik elindítani a közvetlen charterjáratokat a mediterrán tengerparti üdülőhelyekre – közölte a Magyar Utazási Irodák Szövetsége.
Vágólapra másolva!

A világjárvány miatt bevezetett korlátozások jelentősen érintették a külföldi utazásokat, a teljes turisztikai szektor, ezen belül az utazási irodák helyzetét.

A járvány miatt tavasz óta az utazási szolgáltatók, a légitársaságok, a hajótársaságok gyakorlatilag leálltak, az utazások teljesítése lehetetlenné vált.

A május 27-én megjelent kormányrendelet kimondja:

az utazási irodák kiadhatnak 2021. augusztus 31-ig felhasználható utalványt a járványhelyzet miatt nem teljesített utazások, illetve leelőlegezett, vagy teljes egészében befizetett utazási csomagok, utazási szolgáltatások ellenértékéről.

Nem változott az utas által kezdeményezett lemondás szabálya. Ilyen esetben továbbra is csak akkor köteles teljes mértékben visszafizetni a befizetett előleget az utazásszervező, ha az adott országot a Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt kategóriába sorolja. Minden egyéb esetben az utazásszervező saját általános szerződési feltételei irányadóak.

A napozóágyak közötti biztonságos távolságot mérik munkások Capocotta tengerpartján. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Emanuele Valeri

Az utazásszervezők ilyen esetben is felajánlhatnak utazási utalványt az utasoknak.

A kormányrendeletben meghatározott esetekben és az ott részletezett formában kiállított utazási utalványokra az utazásszervező vagyoni biztosítéka fedezetet nyújt.