Pünkösd: rengeteg programmal készültek az egyházak

pünkösd
Szederkényi Károly c. prépost, esperes, a gazdagréti Szent Angyalok plébánia plébánosa felszállás előtt a Budaörsi Repülőtéren, amikor egy helikopter fedélzetéről, Oltáriszentséggel pünkösdi áldásban részesíti a hívőket 2020. május 30-án.
Vágólapra másolva!
Idén a koronavírus-járvány miatt minden történelmi egyház pünkösdi szertartása online is követhető. A csíksomlyói zarándoklat ugyan elmarad, de az ottani szentmisét is közvetítik online. A húsvét utáni ötvenedik napon, május 31-én ünnepli a világ az egyház születésnapját, a Szentlélek eljövetelét, vagyis pünkösd napját.
Vágólapra másolva!

Pünkösd a harmadik legnagyobb keresztény ünnep,

neve a görög pentékoszté szóból ered, ami azt jelenti, hogy 'ötven'.

Eredetileg hálaadó ünnep, vagy az első zsenge ünnepe volt, az ószövetségi zsidó népnél. Később arra emlékeztek ezen a napon, hogy Isten szövetségre lépett népével, Mózes törvényt hirdetett, ezért a mózesi törvény emléknapja lett.

Szederkényi Károly c. prépost, esperes, a gazdagréti Szent Angyalok plébánia plébánosa felszállás előtt a Budaörsi Repülőtéren, amikor egy helikopter fedélzetéről, Oltáriszentséggel pünkösdi áldásban részesíti a hívőket 2020. május 30-án Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az 1962 és 1965 között tartott II. vatikáni zsinat liturgiareformja szerint a pünkösd a húsvéti misztérium beteljesedése, a katolikus egyházban. A zsinati liturgiareform bevezetése óta pünkösdhétfő már nem külön egyházi ünnep, de sok országban munkaszüneti nap.

Magyarországon 1993 óta munkaszüneti nap pünkösdhétfő.

Forrás: Farkas-Mohi Balazs

Szerte az egész világon pünkösd előestéjén a hívek virrasztva és imádkozva kérik a Szentlélek eljövetelét.

A protestáns egyházakban a konfirmáció, az úrvacsorára való előkészítés és a fiatalok, felnőtt hívővé avatásának ideje a pünkösdi időszak. A katolikusoknál pedig a bérmálás ideje. Ekkor a püspök a Szentlélek közlésének szentségét szolgáltatja ki a fiataloknak.

Ünnepi tavaszköszöntő tradíciók

Pünkösd egész Európában ősi tavaszköszöntő ünnep, a keresztény hagyomány mellett. A hiedelem szerint, ha pünkösdkor szép az idő, akkor jó lesz a bortermés.

Van olyan vidék, ahol ma is választanak pünkösdi királyt.

Az uralkodás rövidségére utaló „pünkösdi királyság" a gyorsan múló, értéktelen dicsőség metaforája.

A pünkösdi király választásakor a falu legényei ügyességi próbákon mérik össze erejüket és ügyességüket, a győztes nyereménye, hogy egy évig ingyen ihatott a kocsmában, viselhette a pünkösdi koronát és a többiek engedelmességgel tartoztak neki. Jellegzetes szokás még a pünkösdi király vagy királynő körmenete.

A legkisebb lányt királynőnek öltöztetik, pünkösdi rózsával és zöld ágakkal, majd rózsaszirmokat szórva járnak házról házra köszönteni.

A megválasztott pünkösdi királynő a falu legszebb leányai közül került ki Forrás: Délmagyar

A legkiemelkedőbb magyar eseménye pünkösd megünneplésének a csíksomlyói búcsú, a rendszerváltozás óta, a világ magyarságának rendszeresen megtartott tömegrendezvénye.

Mely az összmagyarság legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepségeinek egyike.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

1567-ban János Zsigmond erdélyi fejedelem a határőr katolikus székelységet fegyverrel akarta az unitárius vallásra áttéríteni, de a Csíksomlyón összegyűlt székelyek Nagyerdőnél győzelmet arattak.

Erre emlékeznek minden pünkösd szombatján Csíksomlyón, és tartanak ünnepi szentmisét és nagy búcsút, ahová több százezer ember zarándokol el a Kárpát-medencéből és a világ már részeiről is.

A csíksomlyói búcsú Forrás: Csudai Sándor - Origo

Idén a koronavírus-járvány miatt elmaradt a csíksomlyói zarándoklat.

Ünnepi szertartások

Vasárnap ünnepi liturgia keretében fognak megemlékezni a Szentlélek eljöveteléről.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában celebrált szentmisét vasárnap fél 11-kor, melyet online közvetítettek a főegyházmegye Facebook-oldalán.

Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke vasárnap a budahegyvidéki református templomban tartott szentmisét, amit a közösség YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán is közvetítettek.

Fabiny Tamás püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke 10 órakor tartott online istentiszteletet, az alapítása háromszázadik évfordulóját ünneplő csömöri evangélikus gyülekezetnek, amit szintén a gyülekezet Facebook-oldalán közvetítettek.

Június 1-jén, Pünkösd hétfőn pedig 11 órakor ökumenikus istentisztelet lesz a Duna Televízióban a budavári Mária Magdolna Toronytól Erdő Péter bíboros, Bogárdi Szabó István református püspök és Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök szolgálatával.

Az esztergomi bazilika pünkösdtől újra kinyit, olvasható a Facebook-oldalukon. A hívők a megszokott időben, a COVID 19-cel kapcsolatos kormányrendeletek és a higiéniai szabályok betartásával tudnak részt venni a szentmiséken – írja a Magyar Nemzet.