A Színművészeti Egyetem vezetői megvédték a transzneműek jogaiért szervezkedő HÖK-elnököt

Vágólapra másolva!
A Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai közösen megfogalmazott kiáltványban álltak ki Csernai Mihály, HÖK-elnök mellett, aki körlevélben mozgósította a transzneműek mellett az egyetem végzett hallgatóit. "Kiállásáért tiszteletet érdemel" - írták az intézmény pedagógusai, akik ugyanakkor az Origo témába vágó kérdésére nem válaszoltak. Upor László rektorhelyettes akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor decemberben a több nőt is szexuálisan zaklató (vagy éppen hatalmával visszaélve terrorizáló) rendezőt, a baloldali filmes-színházi világot - Ascher Tamással és Máté Gábor együtt - irányító Gothár Pétert vette védelmébe.  
Vágólapra másolva!

"Egyik jelenlegi hallgatónk levelét továbbítom nektek, egy akcióval kapcsolatban, mely a transznemű emberek számára bevezetett jogi nemváltoztatás korlátozása ellen való kiállásról szól" - írta április végén a végzett hallgatóknak címzett levelében Csernai, aki szerepköréről megfeledkezve pár sorral később hozzátette, reméli, minél többen csatlakoznak a felhíváshoz.

"Tiszteletre méltó" a politizáló HÖK-ös

Korábban Upor László rektorhelyetteshez fordultunk, azt tudakolva, egyetért-e, hogy a HÖK-elnök HÖK-vezetői email-címéről ilyen körleveleket küld szét. Válasz azonban nem érkezett tőle, így a 24 hasábjairól kellett megtudnunk, hogy ő maga támogatja a transzneműek jogaiért harcoló HÖK-vezért. "Először is nagyon komoly az együttműködés a hallgatói önkormányzattal – és messze nem csak azokban a kérdésekben, ahol muszáj" - nyilatkozta a baloldali lapnak egyértelműen állást foglalva a kérdésben.

Csakhogy Upor ennél is tovább ment, és a napokban hat tanártársával közösen egy hosszabb kiáltványt tett közzé az egyetem honlapján, amelyben a hallgatói önkormányzat vezetőjeként nyíltan politizáló Csernait méltatták. A levél aláírói között van Bagossy László, Balázs Gábor, Gáspár Máté, Karsai György, Németh Gábor, Novák Eszter, és természetesen Upor László.

Kiállásáért tiszteletet érdemel - így vette védelmébe a politizáló HÖK-elnököt Upor László, rektorhelyettes Forrás: Facebook

Az egyetemen tanító szakemberek a történtek ellenére úgy látják, nem igaz, hogy "ideológiai" képzés folyik az egyetemi oktatás helyett a színművészetin. Egyúttal méltánytalannak tartják, hogy bírálat érte hallgatójukat, és az üzenetüket közvetítő HÖK-elnököt a politikai állásfoglalásért, amit ők a levél során következetesen "emberjogi kérdésnek" neveznek.

Pár sorral később homályosan fogalmazva ugyan, de elmondják véleményüket az ügyről. "Szerencsés-e, helyes-e nem csupán magánemberként továbbítani egy hallgatói felhívást – nos, ebben közöttünk sincs egyetértés. Ám egy dologban biztosak vagyunk: minden állampolgárnak elemi joga, hogy a maga belátása szerint foglalkozzék emberiességi, emberi jogi, lelkiismereti kérdésekkel, hangját hallassa minden fontosnak ítélt ügyben" - fogalmaznak. Majd a kiáltvány végén

százszázalékos támogatásukról biztosítják a politizáló diákvezetőt, tiszteletre méltónak nevezve akcióját.

A baloldali kettős beszéd jegyében azt azért hozzáteszik, hogy "a hallgatók nem kaptak instrukciót az ügyben; önmaguk és nem az intézmény nevében cselekedtek."

A HÖK feladata egyébként - elvben - a hallgatók érdekeinek képviselete, és szakmai (nem politikai-ideológiai) kérdések megvitatása.

Próbálták eltussolni Gothár ügyét

Nem ez az első botrányos ügye Upor Lászlónak, korábban a több nőt is szexuálisan zaklató vagy éppen terrorizáló Gothár Pétert vette védelmébe. (Szirtes Ági Kossuth-díjas színésznő arról beszélt a Klubrádióban, hogy annyiszor megalázta őt Gothár, hogy szívbeteg lett miatta.) Mint ismert, az egyetem által lefolytatott vizsgálaton több kollégájával együtt baráti hangulatban, tisztelettel kérdezgette a hatalmi helyzetével visszaélő rendezőt.

A hazai színházi életet irányítani próbáló Ascher Tamás-Máté Gábor-Gothár Péter világról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.