1203 aktív koronavírus-fertőzött van az országban

2020.05.31. 08:50

Újabb 9 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3876 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma - közölte vasárnap reggel a kormány hivatalos tájékoztató oldala.

Meghalt újabb 2 idős, krónikus beteg. Ezzel 526 főre emelkedett a betegség miatt meghalt emberek száma, 2147-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1203 fő. Az aktív fertőzöttek 41%-a, a meghaltak 59%-a, a gyógyultak 48%-a budapesti. Jelenleg 419 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen.

Forrás: koronavirus.gov.hu

A védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a járványveszély nem múlt el. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsák az életet. Továbbra is fontos az általános óvintézkedések, különösen a védőtávolság betartása. 

Már Budapesten is megnyithattak az éttermek és a vendéglátóhelyek belső terei, és már látogathatók a szabadtéri kulturális és sportrendezvények.   

A kormány az Országgyűlés elé terjesztette a különleges jogrend visszavonásáról szóló javaslatot. 

A különleges jogrendnek az elmúlt hetekben jelentős szerepe volt a sikeres védekezésben, mert lehetővé tette a gyors döntéseket és a gyors cselekvést. Így más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a járvány berobbanását, 

a tömeges megbetegedéseket és többezres haláleseteket. A járványveszély azonban nem múlt el, ezért a járványügyi készültséget a veszélyhelyzet után is fenn kell tartani.