Pünkösdi ökumenikus istentiszteletet tartottak a keresztény egyházak vezetői

2020.06.01. 14:41

Közös pünkösdi istentisztelet tartottak a keresztény történelmi egyházak vezetői, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke pünkösdhétfőn a Budavári Nagyboldogasszony-, közismert nevén Mátyás-templomban.

Az egyházi vezetők együtt imádkoztak a koronavírus-járvány áldozataiért, a betegeket ellátó orvosokért, ápolókért, és hálát adtak Istennek a járvány enyhüléséért. A főpásztorok megemlékeztek a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról, és imádkoztak a nemzet egységéért. 

Erdő Péter arról beszélt, hogy a járvány idején "alkalmat kaptunk az Istentől, hogy felfedezzük, mi az igazán lényeges az életünkben". Ezekben a napokban tanúi lehetünk a fokozatos, óvatos újrakezdésnek, de ne ott kezdjük újra, ahol március elején abbahagytuk!  - kérte a bíboros.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsekForrás: MTI/Mónus Márton

Az elmúlt időszakban "rádöbbentünk, hogy az egészségen, a megélhetésen túl a kultúra, a tanulás is keresi a túlélés és a megújulás lehetőségét. Főként pedig örömmel tapasztaltuk, hogy a fizikai elkülönülés ellenére is nagy bennünk a vágy a közösségi élet iránt, és szomjazik a lelkünk arra, hogy Istennel találkozzon"  - fogalmazott Erdő Péter.

Bogárdi Szabó István kiemelte, hogy 100 esztendeje szórták szét a magyar népet, 100 esztendeje "sok fájdalom közepette kell tanulnunk, hogy miképpen tesz szabaddá az igazság, és hogyan ébreszt reményt a kegyelem".

Az igazság pedig ez: "nem erővel, sem hatalommal, hanem Isten lelke által" - fogalmazott Zakariás prófétát idézve. Hangsúlyozta, hogy ez az igazság irányjelző, megmutatja, hogy "amit meg kell építenünk, amiben egységre kell jutnunk", az nem az emberi akarattól függ. 

Ez a "nehéz igazság szabaddá tesz", és "bátorságot is ad", mert "nem elveszi az alkotókedvünket, nem elfordít a jövőtől, hanem megmutatja (.), hogy nincsen kárhoztató ítélet azok ellen, akik nem test szerint, hanem lélekben élnek" - fűzte hozzá a református püspök.

A pünkösdhétfő alkalmából tartott ökumenikus istentisztelet résztvevői a Budavári Nagyboldogasszony-, közismert nevén a Mátyás-templombanForrás: MTI/Mónus Márton

Fabiny Tamás azt mondta: pünkösdkor kezdődött az egyház története, ezért különösen fontos, hogy ezen az ünnepen "ökumenikus egységben tudunk imádkozni az oltárnál". 

Pál apostol leveléből idézett: "nem a félelem lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét". A szentírási részletet magyarázva kiemelte: a szeretetben nincs félelem, hanem erő van. "Ne féljünk a másik felekezettől", és a vegyes házasságban élők is lássák meg a lehetőséget a különbözőségben - mondta.

Hozzátette, hogy az imaóra elején a főpásztorok közös imádságában közös bűnvallás is volt, mert az ökumenének része kell, hogy legyen az egymás ellen elkövetett bűnök megvallása és a bocsánatkérés is.

Az istentiszteleten részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Pünkösd a keresztények harmadik legnagyobb ünnepe, amit húsvét után ötven nappal tartanak.