Egy hosszúszárnyú bálna úszkál az egyik kanadai folyóban

Hosszúszárnyú bálna tévedt Montrealba, 2020
This handout picture courtesy of Reseau Quebecois d'Urgences pour les Mammiferes Marins (RQUMM) shows the tail of a humpback whale swimming in the water by Montreal on May 30, 2020. - A humpback whale, no doubt lost, has been staying in Montreal since Saturday, a rare sight since the Quebec metropolis is located in fresh water and several hundred kilometres from the natural habitat of the marine mammal. (Photo by Handout / Reseau Quebecois d'Urgences Mammiferes Marins / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / RESEAU QUEBECOIS D'URGENCE POUR LES MAMMIFERES MARINS " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / To go with AFP story by Olivier MONNIER: "Canada: lost, a humpback whale spotted in Montreal"
Vágólapra másolva!
Egy fiatal hosszúszárnyú bálna úszott fel az óceánból a kanadai Szent Lőrinc-folyón, és néhány napja Montreal közelében tartózkodik. A hatóságok szerint valószínű, hogy vadászat közben tévedt el.
Vágólapra másolva!

A hosszúszárnyú bálna szombat óta több száz kilométerre élőhelyétől úszkál a folyóban. Az állat valószínűleg ugyanaz, amelyiket a Szent Lőrinc-folyó alsóbb szakaszán, Quebec város közelében láttak pár nappal korábban - mondta Marie-Eve Muller, a quebeci tengeriemlős-mentő hálózat munkatársa.

A hosszúszárnyú bálnák az Északi-sarki és a Déli-sarki-tengerben is élnek,

a kifejlett példányok 17 méteresre és 40 tonnásra is megnőnek.

Csordáik a nyarat a sarkvidéken töltik, majd télre a trópusokra vándorolnak utódok nemzése és nevelése céljából.

Forrás: AFP/Handout

A nagyjából két-három éves állat zsákmányát hajszolva, vagy navigációs hiba miatt tévedhetett el.

Az is lehet, hogy hónapokra ott is marad, az viszont valószínű, hogy a zsilipek és a zuhatagok útját állják, ha feljebb akarna úszni nyugat felé.

A bálnát figyelemmel kísérik, hogy megakadályozzák a hajókkal való összeütközést, de azt nem tervezik, hogy visszatereljék a tengerbe, mert egy ideig édes vízben is elélhet.

- mondta el Muller, aki reméli, a cet végül magától visszatalál az óceánba.