Donald Tusk erejéből és képességéből mindösszesen sunyi nácizásra, hazugságok és álhírek terjesztésére tellett - így reagált Szijjártó Péter az Európai Néppárt elnökének legújabb nyilatkozatára, amelyben ismételten Magyarországot és a kormányt támadta. Tusk korábban náci párhuzamot vont Orbán Viktorral kapcsolatban. Emiatt a magyar kormány, illetve a lengyel lapok is bocsánatkérést vártak tőle.

A világjárvány kezelése egyértelműen megmutatta és megmutatja a különbséget a vezetők között.
Donald Tusk Európa legnagyobb pártcsaládját vezeti, ami nyilván lehetővé teszi (tette volna) számára, hogy segítsen az európai embereknek az elmúlt hónapokban - írta Szijjártó Péter a közösségi oldalán. A külgazdasági és külügyminiszter szerint adódik a kérdés: hány lélegeztetőgépet sikerült Európába hoznia? Milyen intézkedéseket kezdeményezett az európai gazdaság újraindítása érdekében? Hány európai ember hazautazását szervezte meg? 

Nos, a válasz nyilvánvaló: Donald Tusk leszerepelt a világjárvány hatásainak kezelése során. Erejéből és képességéből mindösszesen sunyi nácizásra, hazugságok és álhírek terjesztésére tellett. Donald Tusk vezetése alatt az Európai Néppárt folyamatosan távolodik az eredetileg képviselt értékeitől, folyamatosan veszít erejéből és befolyásából. Nem meglepő... 

- írta a miniszter.

Tusk ismét Magyarországot támadta

Az Európai Néppárt elnöke budapesti bírálatok ellenére most újra Magyarországot vette célba, ezúttal a cseh Respekt hírmagazinnak adott interjúban. Tusk a cikkben hosszasan beszél arról, hogy egykor közös utat járt be a magyar miniszterelnökkel, de ma már nem érti őt, kizárólag politikai értelemben van mondanivalója Orbán Viktornak. – Sokáig kedveltem, és szerintem ő is kedvelt engem. Tiszteletet éreztem iránta. Antikommunistának, a szabadság és Európa támogatójának tartottam - írta a Magyar Nemzet.

Tusk megint csak a magyar kormánnyal tud foglalkozniForrás: Anadolu Agency via AFP/2019 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Az interjúban Tuskot a Fidesz néppárti helyzetéről is kérdezték, szerinte a magyar kormánypárt az Európai Néppárton belül jelenleg „karanténban" van, és meglehet, hogy ez az állapot hosszúra nyúlik majd. Úgy vélekedett: nem teljesen magyar ügyről van szó, a Fidesz-kérdés egy jelenség része. Utóbbival Donald Trump szerinte groteszk elnökségét, a brexitet és a Brazíliában uralkodó „káoszt" helyezte párhuzamba. 

Egyelőre elmaradt a bocsánatkérés

Tusk a járványhelyzetben is előszeretettel nyilatkozott a magyar miniszterelnökről, a német Der Spiegelnek adott interjújában például náci párhuzamot vont Orbán Viktorral kapcsolatban. Emiatt a magyar kormány, illetve a lengyel lapok is bocsánatkérést vártak tőle. Donald Tusk egy másik alkalommal a vírushoz hasonlította a magyar kormányfő járványügyi ténykedését, illetve a hazai rendkívüli jogrendet. A Deutsch Tamás vezette Fidesz–KDNP európai parlamenti delegáció április végén levélben fordult a lengyel exminiszterelnökhöz, hogy kérjen bocsánatot a szélsőséges nyilatkozatok miatt. Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke pedig nemrég  a Die Weltnek nyilatkozva hasonlította egy dacos gyerekéhez a néppárti elnök kirohanásait.  Orbán Viktor miniszterelnök május elején az Európai Néppárt tagpártjainak küldött levelet, amelyben emlékeztetett: Tusk tényleg odáig merészkedett, hogy párhuzamot állított a magyarországi intézkedések és Carl Schmitt, a náci német vezetés ideológusának elképzelései között.