Szijjártó Péter: Tusk leszerepelt a világjárvány hatásainak kezelése során

Janez Jansa, Donald Tusk
BRUSSELS, BELGIUM - NOVEMBER 29: Outgoing European Council President Donald Tusk and Newly appointed European Council President Charles Michel (not seen) hold a press conference after the handover ceremony at EU Council building in Brussels, Belgium on November 29, 2019. Dursun Aydemir / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Donald Tusk erejéből és képességéből mindösszesen sunyi nácizásra, hazugságok és álhírek terjesztésére tellett - így reagált Szijjártó Péter az Európai Néppárt elnökének legújabb nyilatkozatára, amelyben ismételten Magyarországot és a kormányt támadta. Tusk korábban náci párhuzamot vont Orbán Viktorral kapcsolatban. Emiatt a magyar kormány, illetve a lengyel lapok is bocsánatkérést vártak tőle.
Vágólapra másolva!

A világjárvány kezelése egyértelműen megmutatta és megmutatja a különbséget a vezetők között.
Donald Tusk Európa legnagyobb pártcsaládját vezeti, ami nyilván lehetővé teszi (tette volna) számára, hogy segítsen az európai embereknek az elmúlt hónapokban - írta Szijjártó Péter a közösségi oldalán. A külgazdasági és külügyminiszter szerint adódik a kérdés:

Nos, a válasz nyilvánvaló: Donald Tusk leszerepelt a világjárvány hatásainak kezelése során. Erejéből és képességéből mindösszesen sunyi nácizásra, hazugságok és álhírek terjesztésére tellett.

- írta a miniszter.

Tusk ismét Magyarországot támadta

Az Európai Néppárt elnöke budapesti bírálatok ellenére most újra Magyarországot vette célba, ezúttal a cseh Respekt hírmagazinnak adott interjúban. Tusk a cikkben hosszasan beszél arról, hogy egykor közös utat járt be a magyar miniszterelnökkel, de ma már nem érti őt, kizárólag politikai értelemben van mondanivalója Orbán Viktornak. – Sokáig kedveltem, és szerintem ő is kedvelt engem. Tiszteletet éreztem iránta. Antikommunistának, a szabadság és Európa támogatójának tartottam - írta a Magyar Nemzet.

Tusk megint csak a magyar kormánnyal tud foglalkozni Forrás: Anadolu Agency via AFP/2019 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Az interjúban Tuskot a Fidesz néppárti helyzetéről is kérdezték, szerinte a magyar kormánypárt az Európai Néppárton belül jelenleg „karanténban" van, és meglehet, hogy ez az állapot hosszúra nyúlik majd. Úgy vélekedett: nem teljesen magyar ügyről van szó, a Fidesz-kérdés egy jelenség része. Utóbbival Donald Trump szerinte groteszk elnökségét, a brexitet és a Brazíliában uralkodó „káoszt" helyezte párhuzamba.

Egyelőre elmaradt a bocsánatkérés

Tusk a járványhelyzetben is előszeretettel nyilatkozott a magyar miniszterelnökről, a német Der Spiegelnek adott interjújában például náci párhuzamot vont Orbán Viktorral kapcsolatban.

Emiatt a magyar kormány, illetve a lengyel lapok is bocsánatkérést vártak tőle.

Donald Tusk egy másik alkalommal a vírushoz hasonlította a magyar kormányfő járványügyi ténykedését, illetve a hazai rendkívüli jogrendet. A Deutsch Tamás vezette Fidesz–KDNP európai parlamenti delegáció április végén levélben fordult a lengyel exminiszterelnökhöz, hogy kérjen bocsánatot a szélsőséges nyilatkozatok miatt. Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke pedig nemrég

a Die Weltnek nyilatkozva hasonlította egy dacos gyerekéhez a néppárti elnök kirohanásait.

Orbán Viktor miniszterelnök május elején az Európai Néppárt tagpártjainak küldött levelet, amelyben emlékeztetett: Tusk tényleg odáig merészkedett, hogy párhuzamot állított a magyarországi intézkedések és Carl Schmitt, a náci német vezetés ideológusának elképzelései között.