Szijjártó Péter: A következő évek az összeköttetésekről és a közös sikerekről fognak szólni

2020.06.02. 12:53

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma fogadta Ivan Korcok szlovák kül- és Európa-ügyi minisztert Budapesten. A találkozó utáni sajtótájékoztatón Szijjártó Péter négy új összeköttetést jelentett be, de beszélt a koronavírus elleni sikeres harcról és a két ország jó kapcsolatáról is.

A magyar kormány stratégiai jelentőséget tulajdonít az együttműködésnek Szlovákiával. Arra utalva, hogy Ivan Korcok második hivatalos látogatása Budapestre vezetett, úgy fogalmazott: ez nem lehet nagyon másként a Duna északi oldalán sem.

- mondta Szijjártó Péter.

A sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta, hogy a járvány elleni védekezés még inkább megerősítette Magyarország és Szlovákia kapcsolatát. 

Ma már minden túlzott merészség nélkül elmondható az a mondat, hogy a közös történelmünk során, még soha olyan jó nem volt az együttműködés a két ország között, mint jelenleg. 

Szijjártó Péter azt mondta, hogy mindkét ország sikeresen védekezett a járvány ellen, ebben a két nemzet segítette is egymást. 

A szlovák kormány 93 magyar állampolgár hazahozásában segített, míg a magyar kormány 56 szlovák állampolgárnak sikerült hazajutni. Emellett 11 dél-szlovák kórház számára küldött a magyar kormány védekezéshez szükséges eszközöket.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalában fogadja Ivan Korcok szlovák kül- és Európa-ügyi minisztert Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. június 2-ánForrás: MTI/Balogh Zoltán

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy a két ország között folyamatos volt a teherforgalom, lehetséges az ingázás, és 48 órát meg nem haladó tartózkodás esetén a két ország állampolgárai mindenféle korlátozás nélkül tartózkodhatnak. 

Nem véletlen, hogy mi ilyen engedélyt a szlovák állampolgároknak adtunk először, és nem véletlen, hogy mi voltunk az elsők, akiknek ezt a szlovákok megengedték 

- mondta Szijjártó Péter.

Kedd reggeltől újra közlekedik a teherkomp Esztergomnál, és újranyitották a nógrádszakáli határátkelőt, így összesen már 13 határátkelő van nyitva az országok között. 

Összeköttetésekről szólnak a következő évek

Szijjártó Péter azt mondta, hogy a következő évek az összeköttetésekről, az új összeköttetésekről és az újabb közös sikertörténetekről fognak szólni,  és ezek sok jót fognak hozni Magyarországnak, Szlovákiának és a felvidéki magyarságnak, és a Magyarország területén élő szlovákoknak is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalában megbeszélést folytat Ivan Korcok szlovák kül- és Európa-ügyi miniszterrel BudapestenForrás: MTI/Balogh Zoltán

Szlovákia jelenleg a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnerünk, a két ország közötti forgalom meghaladja a 10,5 milliárd eurót 

- mondta Szijjártó Péter.

A külügyminiszter négy új összeköttetést jelentett be:

  1. Nyár végére elkészül a két Komáromot összekötő híd.
  2. 2022-ig hat újabb határátkelő nyílik meg, köztük három új híd az Ipolyon.
  3. A gázrendszereket összekötő interkonnektor kapacitását mindkét irányba jelentősen megnövelik 2024-re, ennek költsége 46 milliárd forint. A beruházásnak köszönhetően a Magyarországról Szlovákiába történő gázszállítási kapacitás háromszorosára fog növekedni, és meg fogja haladni az 5 milliárd köbmétert.
  4. Idén decemberig Magyarország és Szlovákia két ponton összeköti a magasfeszültségi hálózatokat. Emiatt a két ország a villamosenergia-ellátás biztonsága terén hatalmasat lép előre.

A felvidéki magyarok sorsa szívügy

A magyar kormány számára az egész felvidéki magyarság sorsa szívügy. Szerencsére úgy tűnik, hogy ez nemcsak a magyar, hanem a szlovák kormány esetében is így van. 

Mi a szimbolikusnál többre értékeljük azt, hogy a nemrég hivatalba lépett szlovák kormány a programját magyarul is megjelentette 

- mondta Szijjártó Péter.

Nagyra értékeljük, a miniszterelnök és a külügyminiszter kapcsolatépítési lépéseit a magyar közösség irányába, mint ahogy azt is, hogy megkezdődött az előkészítése a kisebbségek jogállásáról, valamint a nemzetiségi oktatásról szóló törvényeknek is.

Mindez azt bizonyítja, hogy az elmúlt években helyes nyomon haladtunk akkor, mikor azt mondtuk, hogy közös sikertörténeteket kell építeni, mert ezek adják az alapot ahhoz, hogy a korábban kialakult nehéz kérdéseket is a siker reményével tudjuk megnyitni és megoldani

- fejezte be beszédét Szijjártó Péter.