Dunai hajóbaleset: döntöttek a Viking Sigynt követő hajó kapitányáról

2020.06.02. 15:19

Négy hónappal meghosszabbította a bíróság a Viking Idun kapitányának bűnügyi felügyeletét. A férfit a Hableány katasztrófájával kapcsolatban segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják - közölte a Fővárosi Törvényszék. A végzés nem végleges.

A gyanú szerint a kapitány a balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó testvérhajóját vezette, ami feltehetően a Sigyn mögött haladt. A kapitány láthatta a balesetet, és azt is, hogy emberek estek a vízbe, ennek ellenére nem húzódott ki a bal part felé, és nem állt meg, a hajón nem rendelte el az "ember a vízben" riadót. Saját személyzetét nem riadóztatta, a mentési protokoll előírásait nem tartotta be, semmit nem tett az emberek kimentéséért.

A Hableány sétahajó kiemelése a Dunából 2019. június 11-énFotó: Szabó Gábor - Origo

Hozzátették, hogy a kényszerintézkedés elrendelése óta a megalapozott gyanú nem gyengült. A nyomozás folyamatban van, a továbbiakban tanúkihallgatásokra és tanúvallomásokra van szükség az ügyben. 

A kapitány külföldi állampolgár, magyarországi lakó- vagy állandó tartózkodási helye, kötődése nincs, ezért a bíróság álláspontja szerint továbbra is csak bűnügyi felügyelet alkalmazásával biztosítható a jelenléte. A férfi köteles minden hónapban egy előre meghatározott időpontban személyesen jelentkezni a budapesti V. kerületi rendőrkapitányságon. 

A Budai Központi Kerületi Bíróság január végén rendelte el négy hónapra a Hableánnyal ütköző szállodahajó testvérhajójának, a Viking Idun ukrán kapitányának bűnügyi felügyeletét.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Viking Sigyn szállodahajó tavaly május 29-én a Margit híd közelében ütközés után maga alá gyűrte a Hableány sétahajót, ami mindössze 7 másodperc alatt elsüllyedt.  A sétahajón 35-en utaztak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai turistát viszont továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

KAPCSOLÓDÓ CIKK