Orbán Viktor az Európai Tanács és a V4-országok vezetőivel tárgyalt - fotók

2020.06.02. 14:08

Orbán Viktor miniszterelnök kedden videokonferencia keretében megbeszélést folytatott a V4-országok kormányfőivel, valamint Charles Michellel, az Európai Tanács (EiT) elnökével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor a Karmelita kolostorban 2020. június 2-án az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel tárgyalForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A tanácskozás legfontosabb témája az európai gazdaság koronavírus-járvány utáni újjáépítése volt, különös tekintettel az Európai Bizottságnak a múlt héten bejelentett helyreállítási tervére.Elsőként a visegrádi miniszterelnökök egyeztettek egymással, majd csatlakozott hozzájuk az EiT elnöke is - mondta Havasi Bertalan.

Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia miniszterelnöke közösen törekednek igazságosabbá és rugalmasabbá tenni az Európai Bizottság előterjesztését. Megállapodtak abban, hogy a jövő héten Csehországban újabb V4-csúcson folytatják a munkát, és további információkat várnak a javasolt uniós hitelfelvételi tervekről.

Ennek részletei ugyanis egyelőre nem világosak.

A V4-ek és Charles Michel megbeszélésén a visegrádi országok vezetői világossá tették, hogy konstruktív együttműködésre készek az európai gazdaságfejlesztési tervek kapcsán, de még alapos elemzések elvégzésére lesz szükség. Hosszú és nehéz tárgyalások várhatók ebben a témakörben, de a minőség fontosabb, mint a sietség, részletes, alapos munkát kell végezni - hangsúlyozták.