Hidvéghi Balázs: Ezzel lehet megerősíteni az emberek identitását

Vágólapra másolva!
Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában a trianoni megemlékezésekről, a nemzetpolitikáról beszélt, de szóba került az Európai Unióban most zajló kemény tárgyalássorozat is.
Vágólapra másolva!

A politikus a Nemzeti Összetartozás Napjáról, a trianoni békediktátum századik évfordulójáról, a román és a magyar emlékezésekről azt mondta el, ma már a magyar közvélemény nagy többsége egyetért a kormány elképzeléseivel, tetteivel, amit a nemzeti összetartozás, a határontúli, a diaszpórában élő magyarságért tett, azzal a politikával, amiben a nemzetre egy teljes egészként tekint, annak ellenére, hogy a nemzet nem egy országban található. Hozzátette,

Erre is alapult a kettős állampolgárság bevezetése, de a kormányzati diaszpóra program is, hiszen ezekkel lehet megerősíteni az emberek identitását.

A kormány jelentősen igyekszik támogatni a határontúli magyarság örökségét, ezért is került sor, jelentős hozzájárulással például a szabadkai zsinagóga felújítására, hiszen itt – igaz ma már igen kevesen -, de mindig is egy magyarajkú, magyar tudattal rendelkező zsidó közösség élt. Hidvéghi Balázs megjegyezte,

Ezért is beszélnek erről folyamatosan, ezért is költenek pénzt a zsidó emlékek rendbehozatalára, ezért is döntöttek úgy, hogy elkezdik – állami források felhasználásával – az elhagyott zsidó temetők felújítását.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.