102 éves a legidősebb gyógyult magyar koronavírusos beteg

2020.06.03. 11:34

102 éves a legidősebb gyógyult beteg - hangzott el az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján.  Mindnyájunkat foglalkoztat, hogy elkerülhető-e a második hullám, a vélemények többsége arról szól, hogy a vírus alacsony szinten, de köztünk marad, és elképzelhető, hogy az influenzaszezon idején többletmegjelenést fog produkálni – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A kormány szerdán is ülésezik, elemzi és értékeli a bevezetett korlátozó intézkedéseket, a döntésekről pedig a csütörtöki kormányinfón számolnak be  – fogalmazott Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. Mint mondta, már 880-an használják aktívan a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését, és összesen 11 172 karantén van érvényben.

Rémhírterjesztéssel kapcsolatban már 120 esetben kezdeményezett büntetőeljárást a rendőrség. Személyforgalomnál kilépő oldalon Hegyeshalomnál egyórás várakozásra kell számítani – ismertette a rendőrtiszt.

Kedvező tendenciák mutatkoznak

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, újabb tíz magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3931 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma a járvány kezdete óta. Meghalt két idős, krónikus beteg, ezzel 534 főre emelkedett a meghaltak száma, 2190-en pedig már meggyógyultak. Kedvező adat, hogy az aktív fertőzöttek száma 1207 főre csökkent, 49 százalékuk budapesti, 51 százalékuk vidéki lakos – jelezte Müller Cecília. Jelenleg 414 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

Kedvezőek a hazai járványügyi adatokFotó: Csudai Sándor - Origo

Kedvező tendencia mutatkozik az idősotthonok esetében is – hangsúlyozta a tisztifőorvos. Már jó ideje nem emelkedett az érintett intézmények száma, ahol felfedeztek koronavírusos eseteket, és folyamatosan gyógyulnak a megbetegedettek. Összesen 899-en váltak pozitívvá az egész járvány időtartama alatt az ország 33 idősotthonában.

Az országos tisztifőorvos szerint a 33 idősotthonban lakó 5991 fő közül összesen 899-en váltak pozitívvá, 468-an pedig már meggyógyultak.

Még nem lélegezhet fel a világ

Müller Cecília közölte: az új ellátási rend szerint már ismét lehetőség van nem koronavírusos betegek fogadására. Ami a nagyvilágot illeti, számos területen még szaporodik az új esetek száma, a június 2-i adatok szerint világszerte 6 millió 400 ezer fertőzöttet tartanak nyilván. Az összes halálozás pedig megközelíti a 380 ezret – tette hozzá.

Európában 2 millió fertőzöttet regisztráltak, az USA-ban 1,8 milliót. Még nem lélegezhet fel a világ– hangsúlyozta Müller Cecília, hozzátéve: az új esetek rangsorát vizsgálva az látszik, hogy jelenleg leginkább az Amerikai Egyesült Államok érintett. A magyarországi viszonyok nagyon kedvezőek, bizonyosan az első hullám végén vagyunk – szögezte le.

Már 100 éves is elmúlt a legidősebb gyógyult beteg

Az Origo kérdésére a tisztifőorvos elmondta, 102 éves a legidősebb gyógyult beteg.

Mindnyájunkat foglalkoztat, hogy elkerülhető-e a második hullám, a vélemények többsége arról szól, hogy a vírus alacsony szinten, de köztünk marad, és elképzelhető, hogy az influenzaszezon idején többletmegjelenést fog produkálni

– fogalmazott szintén az Origo kérdésére Müller Cecília. Emlékeztetett, felkészülten várjuk, ha lesz ilyen hullám.

Május 28-tól a magyar állampolgárok is szabadon beutazhatnak Horvátország területére – tájékoztatott Kiss Róbert.