Kozma Imre: A Kárpát-medencében élők sokat köszönhetnek a magyaroknak

2020.06.04. 10:34

A Kárpát-medence közös haza, amelynek formálásában a magyaroknak nagyon fontos szerepe volt - mondta a 80. születésnapját ünneplő Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője csütörtökön a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A rádiós interjúban Kozma Imre arról is beszélt, miként határozta meg életét az, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján született.

Kozma Imre azt mondta, hogy családjában megtanulta, mit jelent a haza szolgálata.

Felidézte. hogy nagyapjától két nagy igazságot kapott ajándékba, az egyik, hogy az élet ajándék, amit nem tarthat meg magának senki, amit másoknak kell ajándékozni.

A másik, hogy a Kárpát-medence közös haza, amelynek formálásában a magyaroknak nagyon fontos szerepe volt. 

Azt is mondta, hogy 2013-ban, amikor Rómában, a Szent Péter-bazilikában XVI. Benedek pápát köszöntötte a máltaiak nevében, a pápa azt kérte, vigyázzanak Szent István örökségére, mert a Kárpát-medence sorsa csak a Szent István-i gondolat szellemében oldható meg.

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetőjeFotó: Bielik István - Origo

Kozma Imre beszélt arról, hogy amikor felfogta, hogy mit jelentett Magyarországnak a trianoni békeszerződés, amelynek minden cikkelye azzal kezdődött, hogy Magyarország lemond, akkor azt is megértette, hogy a földi érdekek hálójából ki kell szabadulni. Akkor én felszabadultam az emberi kapcsolatok építésére - fogalmazott.

Trianon elmélyítette bennem annak megértését, hogy a földi érdekek mulandóak, az emberi kapcsolatok és az egymás iránti felelősség azonban mindent meghatároz  - mondta.

Kitért arra is, hogy 1989-ben, amikor a zugligeti plébánia kertjében tábort rendezett be a keletnémet menekülteknek, pontosan értette a hazájuk szétszakításából fakadó helyzetüket.

Ezek az emberek arról beszéltek, hogy Németország szétszakításával az örökségüket vették el, én pedig tudtam, hogy segíteni kell nekik  - tette hozzá Kozma Imre.