Gulyás Gergely: Túl tudtunk élni, mert túl akartunk élni

2020.06.04. 14:04

Trianon tanulsága, hogy a nemzet még az országnál is fontosabb – mondta Gulyás Gergely a Rákóczi Szövetség budapesti megemlékezésén, a Szentháromság téren. A Miniszterelnökség vezetője szerint az első száz év próbáját kiálltuk. Az előttünk álló évszázad feladata, hogy megmaradjunk és erősödjünk - tette hozzá. 

2010 óta alapvető fordulat volt a nemzetpolitikában, és meg kellett törnünk a trianoni átkot – mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökség vezetője közölte, hogy a 2011-ben elfogadott alaptörvénnyel véget ért a merjünk kicsik lenni politikája. Beszélt arról is, hogy a visegrádi országok összefogása bizonyítja, hogy a nemzeti kisebbségek ügye nem elválasztó, hanem összekötő kapocs.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterFotó: Koncz Márton - Origo

Gulyás Gergely bízik benne, hogy az ukránok és a románok is felismerik annak az útnak az előnyeit, amit a szlovákok, a szerbek és a szlovénok is követnek. 

Világnemzet lettünk a 20. században, és a 21. század digitális forradalma nagyon nagy lehetőségeket adott nekünk, hogy távoli kontinensek magyarjaival is tartsuk a kapcsolatot. Minden magyar felelős lesz minden magyarért – tette hozzá. Gulyás kijelentette, hogy egy nemzet megmaradása nem könnyítette meg az igazságot. A Miniszterelnökség vezetője elmondta, hogy az elmúlt évszázadban túl tudtunk élni, mert túl akartunk élni. Trianon tanulsága, hogy a nemzet még az országnál is fontosabb – mondta Gulyás. Az első száz év próbáját kiálltuk. Az előttünk álló évszázad feladata, hogy megmaradjunk és erősödjünk – zárta szavait Gulyás.

Újra talpra kell állnunk

Székely János katolikus püspök arról beszélt, hogy ma is fáj, hogy igazságtalan döntés született 100 évvel ezelőtt. Sokkal könnyebben lehetett volna igazságos határokat húzni. Fáj, hogy a győztes hatalmakat nem érdekelte ennek a kis népnek a sorsa - tette hozzá. Ezt a fájdalmat meg kell értenie a szomszéd népeknek és az európai népeknek. 

A Rákóczi Szövetség megemlékezéseFotó: Koncz Márton - Origo

A katolikus püspök szerint a trianoni döntés egyik oka a török hódoltság volt, valamint az akkori magyar vezetők hibája, hogy nem ismerték fel a nemzetiségek akaratát az önállósulásra. Újra talpra kell állnunk a XX. század viszontagságai után - mondta a püspök.