Kaiser Ede 18 évig ült börtönben különböző fegyveres rablások miatt, hétfőn szabadult a rácsok mögül. Két évig abban a hitben élt, hogy soha nem fog szabadulni, hiszen 2005-ben a bíróság életfogytiglani büntetésre ítélte a móri mészárlásért, tévesen. 2009-ben mondta ki a bíróság, hogy nem ő mészárolt le 8 embert Móron. A szabadulása után a Blikknek adott interjújában arról beszélt, hogy az egyik móri mészáros, Weiszdorn Róbert a börtönben bocsánatot kért tőle. Kaiser Ede arról is beszélt, hogy tisztességes életet akar élni.

Hétfőn léphetett ki Kaiser Ede a Kozma utcai börtön kapuján, a sajtónak egyetlen mondattal írta le az érzéseit a letöltött büntetésével kapcsolatban: Picivel több volt, mint ami jólesett.  A férfi a Blikknek elárulta, hogy amikor 2005-ben a bíróság jogerősen elítélte a móri mészárlásért, azt mondta, az

olyan érzés volt, mintha egy kősziklát vágtak volna hozzám, teljes filmszakadás.

Ezek után két éven keresztül, egy magánzárkában kellett szembenéznie azzal, ami rá várt. 

Belül azonban egyre erősebben hittem, hogy történnie kell valaminek, és akkor kiderül az ártatlanságom. Így is lett.  – mondta Kaiser Ede.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Elmondása szerint hónapokkal előre megérezte, hogy az igazi móri mészárosokat februárban el fogják fogni. Így is lett, 2007 februárban jelentette be a rendőrség, hogy megtalálták Nagy Lászlót és Weiszdorn Róbertet. 

Soha nem felejtem el, a zárkámban néztem a tévét, és egyszer csak olvasom a képernyő alján futó csíkban, hogy megfogták őket. Katartikus pillanat volt, hiszen addig csak az ügyvédem, a szüleim és a barátaim hittek az ártatlanságomban  – idézte fel a férfi.

A móri mészárlással kapcsolatban azt mondta, hogy szerinte ilyen borzalomra nincsen bocsánat. Amikor a tárgyaláson levetítették neki a felvételeket, majdnem elájult, mivel ő ilyesmire nem lett volna képes. Később a börtönben találkozott Weiszdorn Róberttel, aki bocsánatot kért tőle.

"Megjegyzem, van miért, hiszen öt évig lapított, és hagyta, hogy engem elítéljenek. Szóval tördelte a kezét, hogy így meg úgy sajnálja, ami velem történt. Meghallgattam, aztán szó nélkül eljöttem.  Mit lehet erre mondani?" – emlékszik vissza Kaiser Ede, aki már nem haragszik senkire, még arra a gyerekkori barátjára sem, aki ellene vallott a móri ügyben. Többek között ezért ítélték el tévesen. Állítása szerint a börtönben egy lelkész segített neki a megbocsátásban. Rajta kívül egy balassagyarmati börtönőrnek köszönhet sokat.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Arról is beszélt, hogy amint meglesznek a papírjai, szeretne dolgozni, és tisztességes életet akar élni. 

Nem bujkálok, vállalom a nevem, az arcom, csak annyit kérek, hogy tiszta lappal indulhassak. Amit valóban elkövettem, azért jócskán megbűnhődtem már." 

Ezek mellett szeretne családot és egy kislányt. Fiút kevésbé, mert attól tart, hogy az ő habitusát örökölné. Az ügyvédje, dr. Dezső Antal végig hitt abban, hogy nem Kaiser Ede a felelős a móri mészárlásért.

"Aki picit beleásta magát a hivatalos papírokba, egyszerűen nem gondolhatott mást. Edével a börtönévek alatt végig tartottuk a kapcsolatot, és hiszek benne, hogy ő valóban jó útra tért"  – mondta az ügyvéd a Blikknek.

Ahogy azt korábban megírtuk, bár Kaiser Edét 2009-ben felmentették a móri mészárlás miatt, más fegyveres rablásokért 18 év börtönt kapott. A társaival együtt 1999 márciusa és 2000 júniusa között  bevásárlóközpontokba törtek be, 2001-ben pedig Hajdú Lászlóval egy budaörsi pénzszállítót akart kirabolni.