Magyarországnak adott igazat az Európai Bizottsággal szemben az unió bírósága

Varga Judit, Magyarország Igazságügyi minisztere. 
2020.02.10 Budapest
Fotó: Csudai Sandor - Origo
Varga Judit, Magyarország Igazságügyi minisztere. 2020.02.10 Budapest Fotó: Csudai Sandor - Origo
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió Bírósága csütörtökön ítéletet hirdetett a Magyarország kontra Európai Bizottság ügyben, amelyben helyt adott Magyarország fellebbezésének az EB döntésével szemben, és hatályon kívül helyezte az adóintézkedést felfüggesztő határozatot - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter. 
Vágólapra másolva!

Varga Judit felidézte: az Európai Bizottság korábban arra kötelezte Magyarországot, hogy a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulása és az élelmiszerlánc-felügyeleti díj sávosan progresszív adókulcsának alkalmazását függessze fel. Magyarország ez ellen keresetet indított, amelyben vitatta, hogy a bizottság megfelelőn élt a felfüggesztéssel, illetve kifogásolta a döntés indokolását - közölte Varga Judit.

A csütörtöki ítélet fontos szempontokat határozott meg a tagállamok és a bizottság számára arról, hogy az adók és egyéb állami támogatási intézkedések bevezetésével kapcsolatban milyen uniós hatáskörök gyakorolhatóak - közölte.

Varga Judit: A bizottság nem élhet korlátlanul e lehetőséggel, és azt csak kellően megalapozott és indokolt esetben alkalmazhatja Forrás: Origo

- mutatott rá az igazságügyi miniszter. Varga Judit hozzátette: az ítélet valódi jelentősége a jövőre nézve, hogy pontosan meghatározza, hogy a bizottság állami támogatási vizsgálati eljárás keretében mikor rendelheti el egy nemzeti jogszabály alkalmazásának felfüggesztését, többek között a tagállami szuverenitás szempontjából kiemelkedő közvetlen adózás területén.