MÁV: Több mint másfél millió utas találkozhatott a határon túli magyar helységnevekkel

2020.06.04. 07:17

A MÁV 90 vasútállomáson vagy megállóhelyen már feltünteti a magyar helységneveket is az utastájékoztató eszközein. A tavaly nyár végi bevezetés óta 7600-nál is több olyan vonat közlekedett, amin a határon túli helységnevek magyar nyelven is olvashatók, hallhatók voltak. Ezeknek köszönhetően másfél millió nemzetközi utas találkozott az állomásokon és vonatokon a magyar nyelvű helységnevekkel - írta közleményében a MÁV. 

A nemzetközi forgalomban érintett 90 hazai vasútállomáson, minden olyan berendezésen, ahol erre lehetőség van, azaz 57 helyszínen hangos; 33 helyszínen hangos és vizuális utastájékoztató berendezésen a vasúttársaság megvalósította a Földrajzinév-bizottság állásfoglalása szerinti magyar helységnevek megjelenítését - közölte a MÁV.

A kettős írásmód bevezetése fokozatosan történt meg a MÁV-START nemzetközi járatainak nyomtatott iránytábláin, és kezdetben a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvar összesítő kijelzőinForrás: MTI/Illyés Tibor

A papíralapú utastájékoztatási eszközökön, 

valamennyi érintett vonaton, állomáson és megállóhelyen megjelennek a magyarul is létező helységnevek. A honlapon található, webes utazástervezőben szintén szerepelnek a magyar helységnevek is; és a MÁV app is folyamatosan fejlődik.

Utóbbiban jelenleg még csak a belföldi ajánlatok érhetők el, de várhatóan június közepétől az osztrák viszonylatokra, majd ezt követően, fokozatosan további frekventált nemzetközi úti célokra is elérhető lesz a nemzetközi vonatjegyváltás, amivel párhuzamosan itt is megvalósul a magyar nevek használata. A magyar helységnevekkel kapcsolatos fejlesztések folyamatosan bővülnek.