Péntek déltől szabad az utazás Csehország és Magyarország között is

2020.06.05. 11:22

Péntek déltől szabad az utazás Csehország, Magyarország és Ausztria között - jelentette be Tomás Petrícek külügyminiszter a cseh kormány péntek reggeli rendkívüli ülése után. A miniszter szerint a döntést az érintett országokkal történt egyeztetés alapján hozták meg.

Petrícek megerősítette, hogy Magyarország már reggel nyolckor megnyitotta határait. A négyórás eltérés a magyar és a cseh intézkedés között nem okozhat problémát, mert a két ország állampolgárai 48 órára már jelenleg is szabadon utazhatnak egymáshoz. Andrej Babis kormányfő azt mondta, hogy a magyar fél a korábbi határnyitást szorgalmazta.

Csehország és Szlovákia azonban a határnyitással is szerette volna megmutatni, hogy ez a két ország áll egymáshoz a legközelebb,  ezért a cseh-szlovák határ korábban, már szerda éjfélkor megnyílt a két ország állampolgárai előtt. Be akartuk tartani a hagyományt, hogy a csehek és a szlovákok állnak egymáshoz legközelebb - mondta Babis a sajtóértekezleten.

A teljesen elnéptelenedett Hradcanske tér a prágai vár előtt a koronavírus-járvány idején, 2020. április 29-én reggelForrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Petrícek újságíróknak elmondta, hogy a cseh-német határ teljes szabaddá tételéről még folynak a tárgyalások.  A csehek azonban péntek déltől már kötelező koronavírusteszt, illetve karantén nélkül léphetik át a határt. Bizonyos korlátozások már csak a német oldalon vannak, ami annak következménye, hogy Berlin szomszédaival egyeztetve egyszerre akarja szabaddá tenni határait.  Erre várhatóan június 15-én kerül sor. 

A cseh-német határon ellenőrzések nincsenek, de a németek továbbra is szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeznek.

Továbbra is kérdéses a cseh-lengyel határ megnyitása a lengyel határzár miatt. Varsó egyelőre azt sem jelezte, mikor számol a korlátozások feloldásával - jegyezte meg a cseh miniszter.